Polisen på plats i Alby 7 mars. Nu har en man dömts till fängelse i 12 år. Foto: Maja Nilsson

Dömd till 12 år för mord

Polisen har under året utrett flera fall av misstänkta mord i Botkyrka. I ett av fallen har redan domen kommit – och i två andra fall pågår utredningarna för fullt. En Albybo ska avtjäna 12 år i fängelse för mord.

  • Publicerad 16:54, 18 aug 2017

Den 7 mars i år fick polisen larm om att en man blivit skjuten i ett trapphus i Albydalen. På bottenvåningen mötte polisen en man som blivit skjuten i huvudet från nära håll. Utredningen har gått ovanligt snabbt. Tidigare i sommar kom domen mot den misstänkte Albybon som till en början försvann, men några dagar senare anmälde sig själv hos polisen.

– Utredarna har jobbat på bra i ärendet, säger Annika Teckner som är gruppchef på polisen Stockholm Syd.

Annika Teckner är nöjd med domen – fängelse i 12 år för den åtalade som är i 30-årsåldern och hemmahörande i Alby.

Den misstänkte mannen bodde på adressen där mordet inträffade tillsammans med sin flickvän och han mötte upp den mördade mannen som de båda var bekanta med i porten. Den dömde nekar till brott , men medger att att det var han som sköt den avlidne 29-årige mannen. Albybon har dock hävdat att han handlade i nödvärn och har överklagat domen till hovrätten.

Bråk i trapphuset

I trapphuset uppstod bråk mellan personerna. Varken den dömde eller hans flickvän ville ha besök av mannen har de berättat. Enligt domen gick den nu avlidne mannen till attack mot den dömde och han ska även ha sagt något i stil med att han skulle döda Albybon. Södertörns tingsrätt menar därför att det är klarlagt att den attackerade hade rätt att försvara sig. Men tingsrätten menar att skottet i huvudet var ett överdrivet sätt att försvara sig på. Tingsrätten skriver i sin dom att de fäster särskilt stort avseende vid att den dömde valt att beväpna sig innan mötet och att Albybon inte blivit attackerad av mannen vid något tillfälle tidigare.

Häktade för Norsborgsmord

Även två andra mordutredningar ser ut att gå framåt för polisen. I början av juni slog ett vittne larm om en svårt skadad man i ett skyddsrum på Skarpbrunnavägen på Eriksbergsåsen. Den 22-årige mannen var mycket illa däran och när polisen kom dit tydde skadorna på att han utsatts för våld. Han avled senare.

En bil som stulits på Fittjavägen kopplades till händelsen och efterlystes. Den ledde polisen vidare till ett hotell i Årsta där de två misstänkta männen befann sig. När polisen skulle gripa dem uppstod tumult. Männen attackerade en av poliserna och försökte ta hans tjänstevapen. I samband med det avlossade polisen ett varningsskott och när angreppen inte slutade sköts en av dem.

Båda kunde gripas men den som blivit skjuten fördes till sjukhus.

– Båda två sitter fortfarande häktade misstänkta för mord. Utredningen pågår, vi har hållit förhör med många personer och väntar på analyssvar från Linköping, säger Anna Nilsson som är gruppchef på sektionen för grova brott på Polisen Stockholm Syd.

 Två döda hittade i Tullinge

Mordbrand i Tullinge

Efter branden på Tullingebergsvägen i Tullinge på skärstorsdagen där två personer hittades döda sitter nu en man i 20-årsåldern häktad misstänkt för mord.

– Han är misstänkt för mord och mordbrand och har suttit sedan 20 juni. Vi utgår från brott i ärendet och har hållit många förhör, säger Lars Byström som är presstalesperson på Stockholmspolisen.

Det ska ha varit rörigt i lägenheten som brann och räddningstjänsten hittade först en person som låg dold. När polisen sedan började göra en teknisk undersökning i lägenheten hittade de ytterligare en död person.

Lagt ned mordutredning

Den 4 augusti hittades två döda personer i en lägenhet i Alby. Polisen startade en mordutredning, men den är nu nedlagd.

– Det ligger inget brott bakom de dödsfallen, säger Annika Teckner som är gruppchef på avdelningen för grova brott på Polisen Stockholm Syd.

Fakta

Utredningarna i korthet

Alby, 7 mars.

En person skjuten till döds. Albybo i 30-årsåldern dömd för mord.

Tullinge, 13 april.

Två personer döda. Misstänkt mord. En person sitter häktad.

Eriksbergsåsen, 5 juni.

En person död. Misstänkt mord. Två personer är häktade.

Alby, 4 augusti.

Två personer döda. Polisen utesluter brott efter utredningen.

Visa merVisa mindre