Dom mot Spångaman som styckade frun står fast

Det blev inte något ändrat straff för mannen som styckade sin fru och brände upp delar på en utegrill i Spånga. Hovrätten gick på tingsrättens linje – att det inte var mord utan brott mot griftefrid.

  • Publicerad 14:49, 23 maj 2018

Den 12 januari kom domen för den 55-årige man som styckade sin fru i deras villa i Spånga. Solna tingsrätt dömde mannen till två års fängelse för brott mot griftefrid.

Kammaråklagare Liselotte Nilsson överklagade domen till Svea hovrätt då hon menade att det fanns tillräckliga bevis för att han skulle dömas för mord.

Idag kom domen från Svea hovrätt – och de går på tingsrättens linje, att mannen  ska dömas för brott mot griftefrid. 

”Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att det inte är ställt bortom rimligt tvivel att mannen uppsåtligen berövat hustrun livet. En viktig omständighet är att åklagaren inte har lagt fram någon bevisning som binder mannen till det händelseförlopp som enligt åklagaren ledde till hustruns död. Mannen döms därför inte heller i hovrätten för mord. Fängelsestraffet på två år för brott mot griftefrid står fast.”, skriver hovrätten i ett pressmeddelande. 

Kvinnans närmast anhöriga får skadestånd, men hovrätten avslår kraven från efterlevande som inte anses vara särskilt närstående.