Dom mot graffitikonstnär kommer på onsdag

2016 spraymålades en tom bassäng på Hägerstensbadet med röda mönster. Konstnären Saga Berlin står åtalad för grov skadegörelse. I morgon kommer domen.

  • Publicerad 05:59, 23 okt 2018

I september 2016 målades en tom utomhusbassäng på Hägerstensbadet med röd sprayfärg. Ett vittne såg hur flera personer målade i bassängen och när polisen kom till badet greps konstnären Saga Berlin.

Hon står åtalad misstänkt för grov skadegörelse och i andra hand anstiftan och medhjälp till grov skadegörelse samt anstiftan till medhjälp till grov skadegörelse. Ytterligare tre personer står åtalade för medhjälp till grov skadegörelse.

Saga Berlin har erkänt att hon dokumenterade målandet som en del av ett konstverk, men nekar till brott. Hon riskerar att dömas till dagsböter och att betala skadestånd på över 300 000 kronor till Stockholms stad.

– Det var färg på betong, ingen människa skulle komma till skada. Jag skäms ju över att det kostat så mycket skattepengar med rättegång och annat, säger Saga Berlin till Expressen.

Insamling backar Saga Berlin

Hon skadades svårt i terrorattentatet på Drottninggatan 2017.

Efter rättegången startades en insamling för Saga Berlin, Backa Saga, för att betala det eventuella skadeståndet.  Hon har också fått in pengar genom att sälja foton från bassängen på Stockholms auktionsverk.

Enligt Expressen har det blivit omkring 250 000 kronor.

– På ett sätt är det jättekärleksfullt. Det känns också lite genant att de ska behöva göra det, att jag inte kan betala själv. Men det känns också som en revansch, att när folk tycker att något blir fel så säger de ifrån, säger Saga Berlin till Expressen om insamlingen.

På onsdag klockan 11 meddelas domen vid Södertörns tingsrätt.