Hemlig. Militärbasen på Muskö är en marin örlogsbas och ett skyddsobjekt. Genrebild. Foto: Mostphotos

Dom mot filmare på Musköbasen har överklagats

I maj dömdes två män till fängelse efter att ha gjort intrång och filmat och fotat inne på den marina militärbasen på Muskö. Nu har de dömda männen – och åklagaren – överklagat domen.

  • Publicerad 14:32, 16 jun 2022

Brottet skedde i december 2018 då två män i 35-årsåldern, från Storbritannien respektive Belgien, vid två tillfällen olovligen tog sig in på militärbasen på Muskö. Väl där inne dokumenterade de omgivningen med totalt 240 fotografier och videofilmer. De greps på platsen efter att ha upptäckts av en skyddsvakt.

Eftersom Musköbasen är ett skyddsobjekt med tillträdesförbud och foto/avbildningsförbud åtalades de båda männen för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, obehörigt tillträde till skyddsobjekt och olovlig avbildning av skyddsobjekt. Södertörns tingsrätt dömde de båda männen på alla tre punkter till fängelse i ett år och fyra månader, vilket Mitt i har skrivit om tidigare.

Män bröt sig in och filmade Musköbasen – döms till fängelse

I domen framgick det att straffvärdet uppgick till ett år och sex månader. Men straffet kortades med två månader på grund av förlupen tid sedan brottet begicks (november-december 2018) och sedan åtalet kom (februari 2020).

Men nu har domen överklagats från båda hållen, vilket TT har rapporterat om. Åklagaren skriver i sin överklagan att han vill se ett längre fängelsestraff. Männen vill frias, alternativt få ett lägre straff.