MÄKTIGT. Niklas Lavén och Sofie Johansson med Ludvig, sex veckor, bor i området. ”Vi är här nästan varje dag. Det är så fridfullt.” Foto: Sacharias Källdén

Dolt blomsterhav i Enskede lockar besökare från hela stan

70 olika sorter och totalt 300 plantor har gjort Dahliaträdgården i Enskedeparken till en av Stockholms största. Och allt fler hittar hit.

  • Publicerad 13:00, 26 aug 2017

På en nedlagd ridbana bredvid koloniområdet vid Enskede Gård, hittar man en av Stockholms största dahliaträdgårdar. Här finns alla färger och former, sida vid sida i långa rader. Vissa blommor tar rejält med plats, andra är mer blygsamma.

Årets blomningssäsong har precis startat och det sprider sig snabbt bland Söderortsborna. När tidningen är
där kommer och går människor hela tiden för att titta på och fotografera blommorna. Några sätter sig på bänkarna.

– Dom är fina. Jag brukar ta bilder med min mobil för det finns ju bara blommor ett litet tag, sen är dom
borta och då dröjer det till nästa sommar. Därför är det bra att ta bilder, förklarar Svea Lillerud, som går
förbi trädgården varje dag med sin mamma och syskon påväg hem från förskolan.   

Enskedeparkens Dahliaträdgård. Foto: Sacharias Källdén

Det har gått fyra år sedan Enskedebon Charlotte Tungelstedt, och några dahlia-vänner till henne, fick lov av staden att sätta ner några skott i pallkragar på den så gott som oanvända ytan i parken. Idag har trädgården vuxit till 300 plantor och de bildat en förening, Dahliaentusiasterna, som sköter om trädgården.

Ett par blomrader är sponsrade av ett trädgårdsföretag, resten är deras egna plantor och allt fler besökare hittar dit. De allra flesta är Söderortsbor, men det kommer besökare från hela Stockholm.

– Det är jättekul! Det är många som uppskattar det vi gör och som kommer hit för att njuta av blommorna, säger Charlotte Tungelstedt.

– Vi har haft en äldre man som kommit varje förmiddag de senaste två somrarna och suttit här och läst. I år har vi inte sett till honom ännu, jag hoppas att han dyker upp, tillägger hon.

Unga besökaren Svea Lillerud fick en blomma där stjälken hade gått av, att ta med hem. Foto: Sacharias Källdén

Unga besökaren Svea Lillerud fick en blomma där stjälken hade gått av, att ta med hem. Foto: Sacharias Källdén

Trädgården är öppen för alla, men i grunden gör de det för sig själva, förklarar Charlotte.

– Det är inte många som har en så här stor yta att plantera på hemma, så för oss är här det här avkoppling och hobby. Att kunna ha så här många sorter och se dem växa upp.   

Varför just dahlior?

– Av en så liten knöl får man så mycket blommor och så starka färger. Därför älskar man dahlior.  

Förra veckan hölls ett öppet hus i trädgården, runt 40 personer kom, och det kommer bli fler träffar, säger Charlotte. Dahlior blommar till lång in på hösten.

– De brukar blomma tills frosten kommer. Då gräver vi upp knölarna och förvarar dem i förråd under vintern. Sedan sätter vi ner dem igen i vår, säger Charlotte.

Atle Lillerud hittade en sort som matchar med hans hoodie. Foto: Sacharias Källdén

Charlotte Tungelstedt, Kerstin Lilja, Olga Shilkova och Kristina Petrin är några av de som sköter om Enskedeparkens Dahliaträdgård. Foto: Sacharias Källdén

Kristina Petrin och Olga Shilkova är i trädgården varje vecka. "Vi tar bort vissna blommor och stöttar upp där det behövs". Foto: Sacharias Källdén

Niklas Lavén med Ludvig, sex veckor. Foto: Sacharias Källdén

Erwin och Marie Salamon bor i området. "Vi brukar titta när vi cyklar förbi, det är så vackert." Foto: Sacharias Källdén

Enskedeparkens Dahliaträdgård ligger granne med Enskede ridskola så ganska ofta skrittar hästarna förbi. Foto: Sacharias Källdén

Enskedeparkens dahliaträdgård

Var: Trädgården ligger öster om koloniområdet nedanför Enskede Gård, på en nedlagd ridbana

När: Alltid öppen

Hur: T-bana Enskede Gård. På Facebooksidan Dahliaentusiasterna och hemsidan www.dahliaentusiasterna.se läggs info upp om evenemang under hösten. Där kan du också ansöka om medlemskap.

Visa merVisa mindre