Energiskt. Ensemblen i ”9 to 5” består av 30 glada och energifyllda musikalartister. Foto: Ella Söderberg

Dolly Parton kommer till Täby

Maja Stopp och Robin Karlsson vill belysa samhällsproblem och plockar därför upp en musikal som belyser sexism och hierarkier. I november är det premiär för ”9 to 5”.

  • Publicerad 17:02, 12 okt 2018

Tidig tisdagskväll i Esplanaden. Från spegelsalen hörs musik och sång. Det är repetitionen för musikalen ”9 to 5” som är igång.

Utanför i fåtöljerna sitter koreografen och scenografen Maja Stopp och regissören Robin Karlsson. Det här är deras femte musikal de sätter upp tillsammans.

– Vi ville göra något som är rätt så känt. Den här musikalen belyser hierarkier och patriarkatet, den handlar om rättvisa mot sin chef, berättar Robin Karlsson.

Känns det igen? Ja, det är minst sagt en aktuell samhällsdebatt som musikalen belyser.

– Ett av de största skälen till att vi gör det här är för att belysa de problem som finns, som har att göra med #metoo och #tystnadtagning, det som fått växa fram i dag, säger Maja Stopp.

Den kända filmen med samma namn som musikalen, ”9 to 5”, med bland andra Dolly Parton i rollbesättningen, kom ut 1980 och fick stort genomslag. 2009 hade den premiär på Broadway som musikal, och nu är det dags för Täby att få sig en svängom. Senare i höst kommer den nämligen att sättas upp på Tibble Teater under sex tillfällen.

Förväntansfulla. Maja Stopp och Robin Karlsson har valt att sätta upp en musikal med ett ämne som är aktuellt i samhällsdebatten. Foto: Ella Söderberg

Lyfter kvinnoberättelser

För de som inte sett filmen kretsar handlingen kring tre kvinnor som bestämmer sig för att hämnas på sin sexistiska chef. Kvinnorna kidnappar chefen, och under en vecka sker stora förändringar på kontoret.

– Vi ville göra en musikal som lyfter kvinnoberättelser, det finns inget av det på andra musikalscener. Vi har även diskussioner i ensemblen om #metoo och #tystnadtagning. Jag sa det redan på audition att ”det här ska vi prata om”, säger Robin Karlsson.

Ensemblen består av 30 personer med blandad erfarenhet. Vissa är nyexaminerade från musikalskolor, andra har hållit på med musikal i flera år. Maja och Robin berättar att en liveorkester kommer att stå för musiken, så inget är förinspelat.

Att de valt just Tibble teater och Täby har mycket att göra med lokala kopplingar.

– Det är en fantastisk scen. Jag är uppvuxen i Täby och stått på scen sedan jag var fem år, det har alltid varit en dröm att få vara här, säger Maja Stopp.

Dessutom tycker de sig se ett behov här.

– Scenen verkar relativt outnyttjad, och det är svårare i stan att nå ut, här kan man marknadsföra sig på ett annat sätt, säger Robin Karlsson.

– Ja, kontakten blir mindre men ändå större, fyller Maja Stopp i.

Vill att alla ska komma

Nu är målet att inkludera hela kommunen.

Både Maja och Robin tror att det går att nå olika målgrupper i Täby.

– Vi kan nå både den äldre generationen, som tittade på filmen när den kom, och den yngre generationen som vi kan nå på grund av det aktuella ämnet. Vi vill att alla ska komma, det här är underhållning på hög nivå, säger Robin.

Musikalen har premiär 23 november, biljetter går att köpa på biletto.se.