Blivande Apple-butik. Ut med krog, in med teknikprylar. Foto: Mostphotos

Dold affär bakom Apples nya superbutik i Kungsträdgården

Trots utsagor om en ny flaggskeppsbutik i bästa turistläge är det få som vill prata. Apple ska ha betalat en okänd summa för att komma åt den attraktiva platsen mitt i city.

  • Publicerad 16:37, 15 feb 2016

En ny Apple-butik häftigare än motsvarigheterna i New York och London – som ska vara på plats inom två år, skriver Expressen.

Planen är att bygga en butik där krogen TGI Fridays ligger idag, med glasfasader och utesittplatser.

Enligt uppgifter från Stadshuset kan exploateringen bli möjlig genom att Apple köpt byggnaden av Handelskammaren, som hyr marken av Stockholms stad.

Hur mycket den amerikanska teknikjätten betalat för det soliga läget mitt i City är okänt.

Andreas Åström, kommunikationschef på Handelskammaren, vill inte kommentera någon affär överhuvudtaget.

– Vi har ägande i Kungsträdgården men kan inte säga något om det här, säger han.

Inga kommentarer

Apples presstalesperson Erik Yström vill inte heller prata om planerna på en flaggskeppsbutik utan hänvisar till en utställning på som öppnar på Kulturhuset på fredag.

Stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) har träffat representanter från Apple för att diskutera planerna på en etablering i Stockholm.

– Vi har träffats för att prata om vad man kan göra av den här platsen. Vi är glada att Apple vill göra en flagship store i Stockholm som dessutom ska bli större än de stora i New York och London, säger Roger Mogert.

Apple väntas lämna in ett underlag till stadsbyggnadskontoret inom kort som beskriver planerna mer i detalj.

Nytt bygge

Enligt uppgifter kan det bli aktuellt med en rivning av hela den nuvarande byggnaden på platsen. Förslaget – som i så fall innebära att stadsbilden i Kungsträdgården tydligt förändras – måste ta samma byråkratiska väg som övriga byggprojekt.

– Vi har inte gjort någon affär med Apple eller haft någon överenskommelse. Det är en planprocess enligt sedvanlig ordning i Stockholm. Det finns inga garantier, säger Roger Mogert.

Men frågan är hur maffig den nya Apple-butiken kan bli utan kompletterande avtal med Stockholms stad, som äger marken. För den nuvarande restaurangbyggnaden är varken särskilt bred eller hög och för att få använda mer yta måste Apple skriva ett nytt hyresavtal eller försöka köpa en större bit tomt.

Lär ta flera år

Att den nya butiken ska stå färdig om två år är en mycket optimistisk bedömning. Då skulle det krävas att planprocessen går på rekordsnabba ett och ett halvt år och att själva bygget tar sex månader.

StockholmDirekt har sökt TGI Fridays för en kommentar.

Mer om superbutiken

Apple önskar skapa en flagship store mellan Hamngatan och Kungsträdgården.

Designen är framtagen tillsammans med Forster and Partners och fasaden ska innehålla mycket glas och ge ett transparent intryck.

Butiken ska enligt Expressen ha en uteplats och drivas till hundra procent av förnybar energi.

Visa merVisa mindre