Stolt. "Jag kan knapp tro att jag gjort detta. Det känns stort", söäger Dogge. Foto: Stefan Källstigen

Dogge tolkar Björn Afzelius på nytt album

Dogge har skaffat "vanligt jobb" för första gången i livet. Dessutom lite i förbifarten släppt skiva där han tolkar Björn Afzelius. Spelar gör inga mindre än Afzelius gamla band och gästar gör Mikael Wiehe.

  • Publicerad 05:15, 8 nov 2020

Dogge berättar att det var när han i tonåren träffade Björn Afzelius dotter Rebecca som han fick upp ögonen för den svenske proggikonen.

– Jag hängde med till hennes lägenhet, inget hände mellan oss, men hon berättade att hennes pappa Björn, som jag inte hade en aning om vem han var, gjort en låt om henne. Så jag gick till butiken och skaffade skivan.

Där såddes fröet till vad som nu blivit "Vem kommer ihåg Affe?" som han släpper under sitt riktiga namn Douglas León.

Björn Afzelius ligger begraven på Västra kyrkogården i Göteborg. Foto: Per A J Andersson/Wikicommons

På skivan spelar inga mindre än Globetrotters, Björn Afzelius gamla band, och gästar gör Mikael Wiehe. Inspelningarna ägde rum i hemmastudion på Albyberget.

– Den enda som fattades var Björn själv. Jag sa till Mikael Wiehe att ”egentligen ville jag inte ha med dig, men du är det närmsta Affe jag kan komma så då får du vara med ändå”.

"Vanligt jobb"

Coronapandemin har dock slagit hårt mot artisteriet. Spelningarna är klart färre än tidigare. Därför har den hårt arbetande artisten för första gången i livet också skaffat "vanligt jobb". Han har nu blivit marknadschef på Hagströmsgruppen.

– Det är nog första gången i livet jag har månadslön. Jag får eget kontor också, jag har fått många erbjudanden men har hittills alltid tackat nej. Men jag kommer fortsätta med artisteriet på samma gång.

Omslaget. "Vem kommer i håg Affe?# med Douglas León med Globetrotters.

Nya albumet

"Vem kommer ihåg Affe?" med Douglas León innehåller nio låtar; bland andra "Tusen Bitar", "Ikaros" och "Sång till Friheten".

Björn Afzelius (1947-1999) var med i Hoola Bandoola Band men också framgångsrik som soloartist.