Dogge gör björkpalmer – ställer ut på Östermalm

Han har gjort konst i 2-3 år. När Dogge Doggelito gick på en konstnärsväns utställning på Arnos Konst på Östermalm slutade det med att han själv ställer ut. – Jag har mest haft Zorn, Carl Larsson och sådana grejer. Inte sådana här moderna och balla saker, säger galleristen Arno Katzorek.

  • Publicerad 16:15, 15 feb 2020

Att Dogge Doggelito har många strängar på lyran visste vi sedan tidigare. Gensträngarna inbegriper även en mormor och storebror som gick på konstfack och en morfar som var chefsarkitekt.

Nu är det dags för Albybon själv att ställa ut.

– Jag har gjort tavlor och kollage i 2-3 år. Jag håller till hemma i källaren. Innan dess var det mest kludd i matteböcker i skolan och lite graffiti och klotter på 80-talet, säger Dogge Doggelito.

Fakta

Dogge Doggelitos favoritkonstnärer

  • Frida Kahlo
  • Anders Zorn
  • Fernando Botero
  • Karin Frostensson

 

Ställer ut på Karlavägen

På torsdag nästa vecka har Albybon vernissage för inbjudna gäster på Arnos Konst på Karlavägen. Fredag till söndag är det öppet för allmänheten.

– Det här är min första utställning någonsin i historien, säger Dogge Doggelito.

Bett ett av de stora auktionsverken komma

Galleristen Arno Katzorek

”Palm och björknäver”

Utställningen heter ”Dogge Tropical” och motiven är palmer. Flera av dem är gjorda med björknäver. Dogge kallar sig själv för viking-indian.

– Jag är en palm men också svensk som björknäver. Just i dag när många ungdomar har dubbelt medborgarskap så känns det coolt att våga uttrycka sig kring det, säger Dogge.

Prominenta kunder

Galleristen Arno Katzorek berättar att han mest ställt ut ”svenska mästare”, ”gubbmåleri” och ”Liljefors och sånt” tidigare och att det funnits många kända och prominenta personer bland kunderna.

Dogge Doggelito och galleristen Arno tittar igenom några Dogges tavlor. Det är ännu inte klart vilka han visar på utställningen. Foto: Malandro Recordings

Den ena palmen är gjord i björknäver, den andra av tidningar från Puerto Rico. Foto: Malandro Recordings

–  Jag är inte van med häftiga tavlor. Det är spännande att Dogge visar sitt ursprung. Konsten är annorlunda mot vad jag annars ställt ut. Jag är fascinerad av honom, säger Arno Katzorek.

Bjudit in auktionsverk

Om det blir succé återstår att se. Arno Katzorek har bjudit in sitt vanliga klientel som mestadels är i åldern 40-80 år till vernissaget.

– Alla känner till Dogge. Men jag har sagt det. ”Du ska inte bli ledsen om du inte säljer något. Det gör nästan aldrig nya konstnärer”. Men jag har bett ett av de stora auktionsverken komma. Sedan får vi se vad domen blir, säger galleristen.

Fakta

Då är det utställning

Plats:

Arnos Konst/Galleri Arno på Karlavägen 69

Tid:

21 februari klockan 12-17.

22 februari klockan 11-16.

23 februari klockan 11-16.

Visa merVisa mindre