Ahmadreza Djalali. Foto: Privat

Dödsdomen fastställd för Ahmadreza Djalali

Kistabon och KI-forskaren Ahmadreza Djalali har fått sin dödsdom fastställd. Hustrun Vida Mehrannia, som är kvar i Kista med parets två barn, hoppas nu på utrikesminister Margot Wallströms hjälp.

  • Publicerad 11:22, 6 feb 2018

Ahmadreza Djalali, läkare och forskare i katastrofmedicin, har dömts till döden av en domstol i Iran. Han dömdes för ett påstått samarbete med Israels regering.

Dödsstraffet mot KI-forskaren har överklagats, men fastställdes på nytt i december. I januari kom uppgifter om att det iranska rättsväsendet skulle genomföra en översyn av dödsdomen.

Men enligt Ahmadreza Djalalis advokat Chichaoui ska nu domen ha fastställts enligt SVT som citerar advokaten:

– Den här gången är domen definitiv. Det har konstaterats att dödsstraffet kan genomföras, och det kan ske när som helst, säger Chichaoui till Le Soir och passar samtidigt på att än en gång döma ut rättsprocessen som orättvis.

Amnesty international i Sverige fortsätter att trycka på de iranska myndigheterna och kräver att de omedelbart upphäver domen och friger Ahmadreza Djalali eftersom han är en samvetsfånge.

Hustrun hoppas på utrikesministerns hjälp

Ahmadreza Djalalis hustru, som är kvar i Kista med parets två barn bekräftar uppgifterna om dödsdomen till TT.

– De har bekräftat domen igen, utan att ha granskat hans fall. Min man och jag är chockade. Jag hoppas att utrikesminister Margot Wallström kan hjälpa oss, för vi har ingen annan chans, säger Djalalis fru Vida Mehrannia till TT.

Sverige fördömer dödstraffet

I går, måndag, gick utrikesminister Margot Wallström ut med ett uttalande angående dödsdomen:

”Sverige kräver att dödsdomen mot Ahmadreza Djalali inte verkställs, och har tillsammans med övriga EU vid upprepade tillfällen tydligt protesterat mot straffet. Detta återupprepas idag till iranska företrädare på hög nivå. Sveriges hållning vad gäller dödsstraffet är väl känd. Det är ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff. Sverige och övriga EU fördömer dödsstraffets tillämpning i alla dess former.”

Med anledning av uppgifterna om att dödsdomen har fastställts kallades Irans ambassadör till Utrikesdepartementet under måndagen.