Dödsdömde KI-forskarens brev från fängelset

Den dödsdömde Kistabon och KI-forskaren Ahmadreza Djalali sitter sedan två år sedan fängslad under svåra förhållanden i Evin-fängelset i Teheran. I ett brev från fängelset berättar han om den psykiska och fysiska tortyr han utsatts för. – Han är i dålig form och har gått ner mycket i vikt, säger hans hustru Vida Mehrannia.

  • Publicerad 15:57, 30 maj 2018

Kistabon Ahmadreza Djalali, läkare och forskare i katastrofmedicin, har dömts till döden av en domstol i Iran. Han dömdes för ett påstått samarbete med Israels regering och sitter sedan april 2016 fängslad under svåra förhållanden i det beryktade Evin-fängelset i Teheran. 

Nu har han skrivit ett brev som Amnesty International går ut med för att rikta uppmärksamhet kring Ahmadreza Djalalis dödsdom.

– Vi har fått tillstånd att publicera brevet från hans fru, som vi har mycket kontakt med. Vårt krav är att han friges och att dödsdomen upphävs, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty International.

Den dödsdom som hänger över mig är även en sorts psykologisk tortyr

Ahmadreza Djalali

I brevet tackar han alla som har stöttat honom och hans familj de senaste två åren. Han berättar om skenrättegångar där det inte har kommit upp några bevis, och om att han utsatts för psykisk och fysisk tortyr.

Alla påståenden om mina bekännelser är lögner, och de är även anledningen till att man var tvungen att lägga på en berättarröst i den videoinspelning på mig som sändes för några månader sedan. De senaste två åren har jag suttit fängslad under svåra förhållanden i Evin-fängelset. Jag har utsatts för psykisk och fysisk tortyr och gått ner 15 kilo det senaste halvåret. Trots att jag till följd av det jag utsätts för lider av många hälsoproblem har jag inte fått någon sjukvård och jag fruktar för mitt liv. Den dödsdom som hänger över mig är även en sorts psykologisk tortyr för mig.”

Längtar hem till familjen

Han vädjar till folk att fortsätta att stödja honom och att kräva av iranska myndigheter att de ska häva dödsdomen och frige honom.

Jag ser fram emot den dagen jag får återvända till ett normalt liv och fortsätta mina forskning och min vardag.”

Här kan ni läsa brevet från Ahmadreza Djalali som Amnesty international lagt ut. 

Ahmadreza Djalalis hustru, Vida Mehrannia, har gett Mitt i godkännande att publicera brevet och bilden på hennes make från fängelset. Hon bor kvar i Kista med parets två barn.

– Vi får inte träffa honom men jag får prata med honom i telefon. Han är i dåligt skick och har gått ner mycket i vikt. Han säger att han vill komma tillbaka hem. Jag hoppas att EU och Sverige jobbar för att frige honom, säger hon.

Mitt i inväntar en kommentar från Utrikesdepartementet.