Ahmadreza Djalali har fått svenskt medborgarskap. Foto: Arkiv

Dödsdömde Djalali får svenskt medborgarskap

Dödsdömde KI-forskaren och Kistabon Ahmadreza Djalali har fått svenskt medborgarskap. Det meddelar Utrikesdepartementet till Sveriges Radio Ekot i dag.

  • Publicerad 15:30, 17 feb 2018

Kistabon Ahmadreza Djalali, läkare och forskare i katastrofmedicin, har dömts till döden av en domstol i Iran. Han dömdes för ett påstått samarbete med Israels regering och sitter sedan april 2016 fängslad i Teheran. 

Idag, söndag, uppgav Utrikesdepartementet till Ekot att Migrationsverket har beviljat Ahmadreza Djalali svenskt medborgarskap. 

– Det är ju så att det har varit svårt för oss att få information. När man nu ser att medborgarskapet är beviljat så är det ett faktum. Vi kommer att fortsätta agera som vi har gjort tidigare och våra krav kvarstår. Vi kräver att dödsstraffet mot honom inte ska verkställas, säger Patric Nilsson, kansliråd på Utrikesdepartementet till Ekot. 

Enligt Ekot är Utrikesdepartementet förtegna med hur ett medborgarskap påverkar Ahmadreza Djalalis situation.

Utrikesminister Margot Wallström hoppas att det ska leda till förbättrade förutsättningar i de diplomatiska relationerna med Iran.

– Jag har redan vid ett par tillfällen pratat med utrikesministern i Iran och vädjat för hans sak, vi har även tagit upp det här i EU-kretsen och vi driver på för att det här straffet inte ska verkställas. Vi kommer fortsätta kräva få konsulärt tillträde till honom, säger utrikesministern till TV4 Nyheterna.

Hon sa även att de kommer att fortsätta att kräva att dödsdomen hävs.

– Vi menar att det är ett grymt, omänskligt och oåterkalleligt beslut och vi kommer fortsätta hävda det.