Sen den första juli går det att ansöka om att få slå upp containrar för att sälja prylar, kläder, fika eller enklare käk på offentliga platser runt om i stan.

https://www.mitti.se/nyheter/efter-food-trucksen-nu-ska-containrar-inta-parker-och-torg/repubw!y6uQ5F57KBmqrEu6Z3WTiQ/

Att ha en container på ett torg eller i en park för att sälja grejer skulle gå lätt och snabbt för företagen deklarerade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) när konceptet, inspirerat av liknande lösningar bland annat i London, lanserades.

"Inte lämpligt under broar"

Sen dess har ett fåtal, bara 11 stycken, ansökningar hamnat på stadens bord men trafikkontoret har än så länge inte gett klartecken för en enda ny så kallad boxpark.

I samtliga fall handlar det om ett företag som har ansökt om att få ha verksamheter under broar, till exempel på Lilla Essingen, Långholmen och i Liljeholmen, men platserna har bedömts som olämpliga av kontoret.

– Att ge tillstånd för boxparks kan vara komplicerat eftersom det kan kräva elanslutningar, planering av brandskydd och sophantering. Det kräver ett större engagemang både från staden och den sökande, säger Ulrika Falk är avdelningschef på trafikkontoret.

Inget odlingssug

Trafikborgarrådets förhoppning var att nya boxparks skulle liva upp annars döda ytor, men så blev det alltså inte under premiärsommaren. Inte heller nappade någon på stadens erbjudande att odla gratis i pallkragar på gator och torg, en möjlighet som också infördes i juli för att göra Stockholm mer levande.

https://www.mitti.se/nyheter/gratis-att-dra-igang-mini-odlingar-mitt-i-stan/repucx!xt1dFE9@7zCmuMMA7YsloA/

– Vi har tydliggjort i taxan att de här möjligheterna finns men vi har inte slagit på stora trumman och har inte gjort några kommunikationsinsatser som kanske hade behövts för att göra det här mer allmänt känt, säger Ulrika Falk.

Nu är årets högsäsong för utefik och odling snart över, men chansen att så eller att kränga kaffe från en boxpark finns kvar för den som vill ansöka om detta framöver.