Den man som friades av hovrätten får nu skadestånd av staten för den tid han satt häktad. Foto: Most Photos

Dödade i nödvärn – får skadestånd av staten

Nu meddelar Justitiekanslern att den man som dömdes och senare friades av hovrätten för mordet i Kungsängen sommaren 2020 får skadestånd av staten för den tid han satt frihetsberövad.

  • Publicerad 16:38, 26 aug 2021

Först dömdes den nu 46-årige mannen till 16 års fängelse för mord av Attunda tingsrätt. Mannen dömdes för att huggit en annan man med kniv i Kungsängen under sommaren 2020.

Man döms för knivmord i Kungsängen

Friades helt av hovrätten

När fallet togs upp av hovrätten i februari 2021 så gjorde de en annan bedömning. 46-åringen friades helt från åtalspunkten om mord.

Hovrätten ansåg, i likhet med vad mannen själv förklarade, att han handlade i nödvärn, och gjorde därmed en annan bedömning än vad tingsrätten gjorde.

Knivhögg man i Kungsängen – frias av hovrätten

Får skadestånd av staten för häktestiden

46-åringen har nu genom sin advokat ansökt om att få skadestånd hos Justitiekanslern, JK, för den tid han satt frihetsberövad.

Nu har JK behandlat denna skadeståndsansökan och meddelar att mannen får 285 000 kronor i skadestånd för de 7,5 månader han satt häktad innan han försattes på fri fot. Det här rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Detta säger lagen

Har du suttit anhållen eller häktad utan att sedan bli dömd för något brott har du i regel rätt till att få ersättning av staten för tiden du var frihetsberövad.

Den som ansöker om att få ersättning gör det hos Justitiekanslern och måste själv lämna in det underlag som krävs för att bedöma exempelvis skadans storlek.

Allt detta regleras av lagen om ersättning vid frihetsberövanden och andra tvångsåtgärder (1998:714)

Källa: Justitiekanslern

Visa merVisa mindre

Eon gräver för fjärrvärme

Västra Kungsängen berörs av arbetet. Energijätten Eon uppger att man inlett ett grävarbete i västra Kungsängen som väntas pågå till årsskiftet. Det här arbetet syftar till att stärka upp fjärrvärmenätet.måndag 20/9 9:57

Dumpade massor kan hota grundvattnet

Kommunens tillsynsfynd i grustaget: ✓ Gummi  ✓ Pvc-rör  ✓ Plast Verksamheten på den omtvistade fastigheten Lindormsnäs 1:5 i Upplands-Bro är återigen igång. Jordmassorna som dumpats i det viktiga vattentäktsområdet är enligt ägaren så rena att ”barn ska kunna äta...fredag 17/9 14:01