Kommunen avråder från bad vid Stigstorp efter att döda småfiskar har påträffats. Foto: Mostphotos

Döda fiskar får kommunen att avråda från bad

Mängder av döda småfiskar har påträffats vid stranden i Stigstorp. Detta gör att kommunen nu avråder från bad vid badplatsen. Men med största sannolikhet är det hettan som har ställt till det.

  • Publicerad 14:57, 13 aug 2018

Upplands-Bro kommun avråder från att bada vid stranden i Stigstorp efter att mängder av döda småfiskar har påträffats vid strandkanten.

Går man in på havs- och vattenmyndighetens hemsida står det dock fortfarande att vattenkvalitén vid Stigstorp är utmärkt – något som kan skapa förvirring hos badsugna.

– Det är det senaste testet som gjorts. Det har tagits nya prover men det dröjer två veckor innan vi får svaren. Tills dess avråder vi att bada på grund av de döda fiskarna, säger Helena Hjellström på Upplands-Bro kommun.

Inte ovanligt

Problemet är dock inte ovanligt – även i Järfälla har död småfisk påträffats, och med största sannolikhet är det värmen som har ställt till det.

– Det blir en faktisk syrebrist för att vattnet blir så varmt. Fiskarna blir stressade, ämnesomsättningen går upp och de vill förbruka mer syre än vad som finns, säger Mikael Svensson, konsulent på artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitetet, SLU.

Men Upplands-Bro kommun tar det säkra före det osäkra och avråder alltså att bada vid stranden tills att de nya provsvaren har kommit.

Nu bor det 30 000 personer i Upplands-Bro

Magisk gräns nådd. Upplands-Bro kommun har tagit sig över gränsen och är sedan 9 oktober 30 002 invånare. Det här visar siffror från kommunens eget invånarregister.torsdag 22/10 9:48

Brobo hade granat i trädgården – döms till fängelse

Nu har dom fallit i målet mot den 26-årige man som i somras greps i samband med att polisen slog till mot en lägenhet i Bro och där hittade en handgranat, revolver och narkotika.tisdag 20/10 15:29