Dna-test nytt sätt att få hälsoprofil

Hälsokostföretaget Life i Mall of Scandinavia säljer DNA-tester som säger sig kunna visa min personliga hälsoprofil. Ett enkelt salivprov ska visa hur jag ska äta, träna och vad jag bör undvika. – Det handlar om att lära känna sin kropp, säger Martina Cederlid på Life.

  • Publicerad 11:25, 13 jul 2016

Sen ungefär ett halvår tillbaka säljer Life-butikrna, bland annat den i Mall of Scandinavia, personliga DNA-test. I marknadsföringen lovar man mig en personlig hälsoprofil och att jag ska få veta vilka förutsättningar just min kropp har.

Hur bra är min kropp på att bryta ner koffein? Alkohol? Nikotin?

Hur och vad ska just jag äta för att hålla vikten och må bra?

Allt detta kommer jag få svar på i deras DNA-test, menar de.

– Det kanske visar sig att din kropp har svårt att bryta ner koffein, och då kanske du inte ska dricka mer än en kopp om dagen, förklarar butikschefen Martina Cederlid.

Just nu ligger min konsumtion på cirka 8 koppar om dagen, så jag antar att jag klarar det rätt bra, tänker jag. Men jag har i och för sig en rätt ihållande huvudvärk då och då, kan det hänga ihop?

Testet ska ge svar.

Det kommer också att låta mig veta vilka fysiska förutsättningar jag har.

– Du kommer att se om du får bäst resultat av konditionsträning eller styrketräning, säger Martina Cederlid.

Just den biten blir ju extra intressant för en soffpotatis med ambitioner som jag, tänker jag.

Testet bygger på forskning som Mikael Kubista, professor i molekylär bioteknik vid Chalmers Tekniska högskola i Göteborg, har gjort. Han menar att det mänskliga arvsanlaget – våra gener – bestämmer hur vår kropp reagerar.

– Det handlar om att lära känna sin kropp och hur den hanterar olika ämnen. Eftersom våra gener inte ändras gäller resultatet livet ut, säger Martina Cederlid.

Många associerar nog ordet DNA-test till britsar, kanyler och vitklädd laboratoriepersonal, så även jag. Den bilden kommer helt på skam ska det visa sig.

Istället får jag ett litet kit med informationsblad, ett provrör och en liten tratt.

– Du ska bara lämna ett litet salivprov och skicka in. Om 4-6 veckor får du hem en bok med din personliga hälsoprofil, säger Martina Cederlid.

Spruträdd som jag är kan jag alltså andas ut. Men att göra ett salivprov och samtidigt bli fotograferad kan vara nog så skrämmande. Mitt trögflytande spott har stora problem att vilja glida genom tratten och ner i provröret, men till slut så är röret fyllt och kuvertet lagt på lådan.

Nu återstår bara att vänta på resultatet.

”Det där är rent skräp”

Magnus Nordenskjöld, professor i klinisk genetik på Karolinska Institutet ställer sig skeptisk till DNA-test

– Det där är rent skräp, säger han.

Professorn skräder inte orden när det handlar om DNA-tester, och menar att det är klokare att använda det sunda förnuftet.

– Ta det här med att metabolisera alkohol. Det vet vi ju redan att östasiater har svårare för till exempel, det behöver man ju inget test för att veta. Det där är rent skräp.

Och oavsett om man har låg eller hög genetisk risk för något så måste man ju tänka på hur man lever, menar han.

Testet sägs kunna visa hur man ska träna och äta.

– Men det görs ju inga tester sen efteråt om personerna faktiskt mår bättre av att träna och äta på ett visst sätt. Det är nog rätt säkert att alla mår bättre av att äta mindre och springa mer, säger han.