Mannens dna har säkrats men han finns inte i polisens dna-register. Foto: Mostphotos

Dna säkrat – men mannen bakom hästövergreppet saknas i registret

Polisen har säkrat dna från mannen som förgrep sig sexuellt på en häst på Värmdö ridklubb. Men han finns inte i något dna-register och polisen tvingas nu lägga ner förundersökningen.

  • Publicerad 09:30, 14 jun 2019

Natten mellan fredagen den 15 mars och lördagen den 16 mars tog sig en man in i Värmdö ridklubbs stall och förgrep sig sexuellt på ett dräktigt stoPolisen lyckades säkra dna men det första provsvaret från Nationellt forensiskt centrum, NFC, tydde inte på att dna-spåren kom ifrån människa.

Mannens dna fattas i registret

Men i ett andra test har NFC lyckats säkra förövarens dna. Men vem han är är fortfarande oklart. Han har nämligen inte varit misstänkt för något grovt brott tidigare och finns därför inte med i polisens dna-register.

– Har du varit misstänkt för ett brott där det finns fängelsestraff i straffskalan finns du med i registret. Men bara för att någon ägnar sig åt den här typen av aktiviteter behöver personen inte begå andra typer av brott, säger Lena Jacobsson, förundersökningsledare vid djurskyddspolisen.

Förundersökningen nerlagd

En fölkamera fanns i stoets box för att slå larm om hon var på väg att föda. Kameran fångade övergreppet men bilderna har inte heller hjälpt polisen att hitta mannen.

Polisen beslutade därför på onsdagen att lägga ner förundersökningen.

– Vi kommer inte längre. Vi har ingen vi kan misstänka i nuläget, säger Lena Jacobsson.

Fölkameran som fångade övergreppet på bild. Foto: Johan Kristensen.

Kan åka fast senare

Hon är ändå nöjd med att polisen till slut fick fram ett mänskligt dna.

– Begår han fler brott så kommer man att få en träff där det framgår att han har gjort sig skyldig även till det här brottet.

Preskriptionstiden för brottet är fem år.

– Det är långt ifrån ett grovt brott straffmässigt och skulle vi få fast honom handlar straffet om dagsböter, säger Lena Jacobsson.

Tidigare artiklar