Vargen var bror till tiken på södertörn. Bilden föreställer en annan varg. Foto: Mostphotos

Dna-analysen bekräftar att rätt varg sköts

Korrekt varg fälldes i Vallentuna, enligt beslutet om skyddsjakt. Det visar resultatet från dna-proverna från Statens medicinska anstalt. Nu kan vargens kvarlevor hamna på museum.

  • Publicerad 15:57, 24 okt 2017

Den medicinska undersökningen av vargen som sköts i Rialaområdet för två veckor sedan, är nu klar. Resultatet visar att dna-proverna från den skjutna varghanen överrensstämmer med spillning som hittats öster om E18 i Vallentuna.

Därför gör länsstyrelsen bedömningen att det var den varg som jagades enligt skyddsjaktsbeslutet som fälldes.

Ingen attack sedan jakten avslutades

Vilken varg som utförde attackerna på fyra sällskapshundar och en höna nära bebyggelser går inte att säkerställa till hundra procent. Men sedan skyddsjakten avslutades har antalet vargobservationer som lämnats till länsstyrelsen minskat drastiskt, vilket talar för att det var just den vargen som utförde attackerna på tamdjuren.

– Det har blivit tyst och lugnt i området. Så de problem som låg till grund för skyddsjakt bedömer vi har försvunnit, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen.

Kan bli föremål på museum

Proverna bekräftar misstanken man tidigare har haft, att hanen var bror till tiken som vistas på Södertörn.

Vargen förvaras nu på Statens medicinska anstalt i Uppsala som utfört obduktionen. En förfrågan kommer att skickas till Naturhistoriska riksmuseet om de är intressrade av att bevara kvarlevorna, annars kommer kroppen destrueras.