De små dunbollarna har fått en adoptivmamma hos Stockholms vildfågel rehab. Foto: Läsarbild Privat

Djurvänner räddade gässlingarna i Djursholm

På onsdagsmorgonen blev en gåsfamilj överkörd av Roslagsbanan. – Det var jättehemskt, jag kan fortfarande höra hur vingen knäcks av tåget, säger Philippa Reuterswärd som var med och räddade ungarna.

  • Publicerad 14:51, 17 maj 2018

På onsdagsmorgonen blev en gåsfamilj överkörd av Roslagsbanan vid Djursholms Ösby. Två vuxna djur och tre ungar, så kallade gässlingar.

Gåsfamiljen hade kommit under tåget när det stod vid perrongen.

– När jag klev av tåget såg jag hur människor stod förskräckta och försökte få tåget att inte köra iväg så att gässen kunde gå undan. Jag hörde själv hur vingen på föräldern knäcktes av tåget och alla bara skrek. De tre ungarna var små nog att förbli oskadda, säger Philippa Reuterswärd som fortfarande är skärrad efter händelsen.

Philippa är uppväxt i Djursholms Ekeby och var denna dag på väg till sina föräldrar som bor kvar. I stället ägnade hon hela dagen åt att försöka rädda gässlingarna och återförena dem med sina föräldrar. Ett av de vuxna gässen flög iväg – och den vuxna gås som blev överkörd sprang iväg längs spåret mot Mörby.

– Jag hoppade ner på spåret och lyckades fånga in gässlingarna och kunde stoppa dem i min tygpåse. Det var en dum chansning att gå ner på spåret men jag visste att nästa tåg kom om tre minuter och det lyckades vi på stopp på.

Räddade de tre ungarna

De tre gässlingarna kunde Philippa tillsammans med Caroline Burman och Arrivas yttre trafikledare Patrick Ekström fånga in och lämna över till Stockholm vildfågel rehab (SVR) där de har fått en tamgås som adoptivmamma. Gässlingarna har tagit emot tamgåsen som mamma och planen är att släppa ut dem i det fria i sommar.

I dag är de en och en halv vecka gamla och överlevnadschansen bedöms av Victor Persson på SVR som mycket god tack vare de tre djurvännernas insats. Victor hjälpte också till under insatsen via telefon.

– Det känns bra att de små gässlingarna troligen kommer att överleva. Jag har fått nya vänner i Patrick och Caroline men är ledsen den skadade fågeln. Det där kraset kommer jag att höra länge.

Det blev en jättetraumatisk situation för alla

Philippa Reuterswärd

Philippa Reuterswärd räddade gässlingarna undan Roslagsbanan. Foto: Privat

Riktar kritik

Philippa anser att många saker kunde ha gjorts bättre den dagen. Under de dramatiska minuterna ringde de både polisen och kommunens viltvårdare men ingen kom till platsen eller ringde tillbaka till henne.

– Det blev en jättetraumatisk situation för alla. Jag har blivit orolig för alla djur som skadas av tåg i dagsläget. Nästa år planerar man dessutom att ha ännu snabbare tåg i bruk så det kommer bara bli mer problem med överkörda djur.

Den skadade gåsen hittades under torsdagen men var så pass skadad att den fick avlivas.

Den andra vuxna gåsen har inte återfunnits men den tros vara oskadd.