Djurvänner en fara för sovande svanar

Svanar ligger och sover på isen. Men många tror att de har frusit fast och vill ”hjälpa”. En svanunge dödades och en skadades nyligen i Hammarby sjöstad.

  • Publicerad 13:31, 13 feb 2012

– Så fort det ligger en svan på isen så tror allmänheten att den är fastfrusen, jag får jättemånga samtal om det, säkert 15-20 om dagen, säger Eva Kirkegaard, viltvårdare på viltjouren.

Men oron får ibland allvarligare konsekvenser. I januari dog två svanungar i Hammarby sjöstad efter allmänhetens ingripande.

Sjöstadsbor som sett svanungarna och trodde att de var fastfrusna på isen i närheten av Båtbryggargatan ringde ihärdigt till både brandkåren och viltjouren.

Brandmännen på Katari­na brandstation var där och undersökte saken och då var det inget fel på svanarna.

Men morgonen efter ringde en kvinna upp Eva Kirkegaard och var jätteupprörd för då låg den ena svanen på isen med blodigt huvud.

– En svan dör inte av sig själv på det sättet. Jag vill inte tro att människor är illvilliga, utan jag tror att de kastat sten på svanen för att se om den reagerade och levde eller att någon trott att den lidit på isen och har velat avliva den, säger Eva Kirkegaard.

Efter incidenten hämtade viltjouren den andra svan-ungen som var uppe och gick på land men även den visade sig vara skadad.

– Vi tog den till en veterinär men det är troligt att den också hade råkat ut för något, för den dog efter ett dygn, säger Eva Kirkegaard.

Hon vill nu uppmana allmänheten att lämna svanarna på isen ifred.

– Det är väldigt sällan som svanar fryser fast. De ligger och sover på isen. Normalt så sover de på vattnet för att skydda sig mot rovdjur, men när det inte finns vatten så sover de på isen, säger hon.

Svanarna lägger magen över fötterna så att de inte ska frysa när de sover. När de sedan sparkar sig loss kan det hända att några av fjädrarna på sidorna fastnar och blir kvar i isen, men det är enligt Eva Kirkegaard inget som är farligt för dem.

Hennes råd till den som tror att en svan har frusit fast är att vänta.

– Jag säger till dem som ringer att de ska återkomma till mig dagen efter om svanen fortfarande är kvar, men de återkommer aldrig.

Fakta

Råd om du ser svanar på isen

Försök inte själv flytta en svan som du tror frusit fast.

Om svanen ser frisk ut så vänta till nästa dag och se om den fortfarande är kvar.

Vill du få råd, ta kontakt med en viltvårdare.

En frisk svan sover med huvudet bakåt mellan vingarna.

En sjuk svan hänger och dinglar med halsen rakt framåt.

Visa merVisa mindre