Djurvänner blev Årets Upplands-Broare

Hubert Nowakowski och Agnes Lenart har blivit utnämnda till Årets Upplands-Broare. Tillsammans driver de Kungsängen veterinärklinik vid Tibble torg.

  • Publicerad 09:00, 22 sep 2017

På måndagseftermiddagen är det full rulle på Kungsängens veterinärklinik, precis som vanligt. Men det ligger ingen stress i luften, utan stämningen är lugn. Det som bryter av den låga ljudnivån är bengalkatten Panthers jamande. Han uppskattar inte att sitta i sin bur, utan vill hellre ut på upptäcktsfärd.

Sexmånaderskissen skulle ha kastrerats i fredags, precis som sin bror Wolfie, men veterinären i Sollentuna upptäckte ett blåsljud på hans hjärta. Det ska nu undersökas av Hubert med ultraljud.

Karin och Sophia Conder har inte märkt att Panther är annorlunda jämfört med sin bror.

– Det är mycket drag under galoscherna, säger Karin Conder.

Är tacksamma

Men beskedet som Hubert måste ge blir oväntat och sorgligt. Höger kammare och höger förmak är väldigt förstorade. Panther kommer snart inte att orka lika mycket. Hubert skriver ut blodtryckssänkande medicin och tycker att Panther ska komma tillbaka om tre månader.

Hubert och Agnes startade kliniken vid Tibble torg för bara två år sedan. De var på besök i Kungsängen hos vänner och föll för området.

– Vi skulle gärna flytta hit, men vi tänkte att vi kan i alla fall jobba här. Vi är oerhört glada över att vi får jobba i en vacker kommun som växer bland fantastiska människor, säger Hubert.

Att ha blivit utnämnda till Årets Upplands-Broare känns fantastiskt, det är Hubert och Agnes överens om.

– Vi känner stor tacksamhet mot alla djurägare som har röstat på oss, säger Hubert.

– Det kom som en överraskning för oss. Vi jobbar mycket, så det känns som ett bevis på att det lönar sig och att det uppskattas, säger Agnes.

På två år har Hubert och Agnes hunnit investera i avancerad utrustning till kliniken. Genom en unik ultraljudsmetod kan de till exempel könsbestämma ungar redan i livmodern. Och förutom ultraljud och röntgen kan de utföra gastroskopi, bronkoskopi och även dialys, vilket gör dem unika på Stockholmskartan. Nu håller de på att utveckla kirurgin.

– Vi vill att alla ska känna sig trygga på plats och vi strävar alltid efter att gå framåt. Det är oerhört glädjande att hjälpa djur och se dem tillfriskna, säger Hubert.

”Makalös service”

Näst på tur är jaktgoldenvalpen Mira. Hon är fyra månader och jätteglad, trots att hon har inflammation i urinblåsan. Jonas Gunnarsson har två golden retrievers och två grand danois, vilket har gjort honom till en stamkund på Kungsängens veterinärklinik, eftersom han bor så nära. Han tycker att det är roligt att Hubert och Agnes har fått det här erkännandet.

– Här får man tid på en gång och makalös service, säger han.

Upplands-Bro kommuns motivering:

”Årets Upplands-Broare har med sina stora hjärtan på kort tid blivit viktiga för många i kommunen. Med deras stora engagemang och professionalitet har de gjort ett stort avtryck på djurägare i kommunen och långt utanför Upplands-Bro. De sätter alltid djuren och djurägarna först.”

Medborgarförslag om vattenleken i Kungsängens centrum

Borde även finnas i Bro: "Skulle vara fantastiskt" På torget i Kungsängens centrum finns det sommartid en fontän som lockar till lek bland kommunens yngre invånare. Nu föreslår en medborgare att en liknande lösning borde etableras i Stjärnparken i...måndag 3/10 17:28

Tyck till om detaljplanen för Centrala Bro

Promenera i framtiden – säg din mening Som en del av utvecklingen av centrala Bro vill kommunen åter igen samla in Brobornas tankar, inför en kommande detaljplan. Den här gången sker det i formen av en tipspromenad – utan några rätt eller...måndag 3/10 11:06