Sedan julafton har restauranger i Sverige fått stänga sina dörrar från klockan 20 på kvällen. Ett hårt slag mot de flesta krögare.

Under torsdagen fick de beskedet att alkoholstoppet, som väntades sluta gälla på lördag, ska förlängas till och med den 24 januari. På grund av det korta varsel om förlängningen och ett missnöje från branshen gick under dagen flera krögare ut i protest.

Sebastien Denie på Brasserie Greta med personal gick ut på Djursholmstorg och skramlade grytor i sitt missnöje mot regeringens beslut.

– Vi har följt alla restriktioner man har satt sedan i våras. Vi har förståelse för restriktionerna som görs för att stopp smittspridningen, och är för det.

– Men det känns som att regeringen inte hör oss alls. Det är som att man sparkar på oss när vi redan ligger ner, säger han till Mitt i.

Grytprotest under torsdagen

Under torsdagen gick stjärnkrögaren PG Nilsson ut, efter beskedet från socialminister Lena Hallengren, med flera i branschen och uppmanade kollegor till protest.

Klockan 15.00 skulle de under en minut skramla med grytor, kastruller, lock och slevar för att göra sitt missnöje hört av regeringen.

Lena Hallengren säger till SVT att ”Vi har fortsatt ett allvarligt läge. Vi har passerat jul- och nyårshelgen och vi har fortsatt en hög smittspridning i samhället”.

Hårt drabbad bransch

Mitt i har tidigare skrivit om krogbranschen som har drabbats hårt av restriktionerna.

Sebastien Denie på Brasserie Greta berättar att de hoppas på mer stöd.

– I våras fick vi rabatt på arbetsgivaravgiften, det får vi inte nu. Det är svårt att permittera personal. När vi har servering till klockan åtta kan vi bara ha en sittning på kvällen, säger han och tillägger:

– Vi saknar inkomst. Det känns som att vi får ett näringsförbud.

Hur länge klarar ni er, om det fortsätter så här?

– Det finns inte så himla mycket att klara sig på. Om det fortsätter så här får vi helt enkelt dra ner på personalkostnader, och hoppas på hyresrabatt, säger Sebastien Denie.

Och det lär bli bullrigt i Djursholm – om regeringen inte lyssnar.

– Om vi får respons så slutar vi. Om inte så måste vi göra det här varje dag tills någon lyssnar på oss, säger han.