Flera företagare i Djursholm har det tufft ekonomiskt i coronakrisen. Foto: Jens Kassnert

Djursholmsbutiker får inte hjälp trots statens stödpaket

Butiker och restauranger i Djursholm går på knäna. Glädjebeskedet från staten att de kunde få halverade hyror blev kortvarigt. Fastighetsägaren har inte tillämpat stödpaketet.

  • Publicerad 18:00, 2 apr 2020

I veckan släppte regeringen sitt stödpaket att hjälpa till med hyror för butiker och restauranger som har det tufft i coronatider.

Men pengarna kommer inte alla till hands. På Djursholms torg är flera butik- och restaurangägare upprörda på hyresvärden, Fastighets AB Balder, som äger det flesta av lokalerna vid torget.

– Vi kan inte söka dessa pengar utan det gör fastighetsägaren. Men istället för att hjälpa oss med hyran vill de att vi ska betala den senare. Det hjälper inte oss alls, säger Victoria Denie som driver Marga Ståhls klädbutik.

Fem miljarder i stöd

Regeringens stödpaket innebär att fastighetsägaren kan sänka hyran under april, maj och juni. Hyresvärden får då stöd från staten motsvarande 50 procent av hyresnedsättningen.

För hyresgästen innebär det en halverad hyra vilket för många är skillnaden på överlevnad eller konkurs.

– Om vi får hjälp ett par månader klarar vi oss. Vi kämpar för att överleva och det är tragiskt att de går i vinst medan vi står här och kanske går under, säger Sebastien Denie som äger Brasserie Gretas.

Sebastien Denie, Brasserie Greta i Djursholm.

Omöjlig kravlista

När hyresgästerna har hört av sig till Balder har de istället för en hyresminskning fått frågor om de istället kan ta mer banklån eller strunta i att betala fakturor till leverantörer.

– Jag har försökt prata med dem men deras kravlista för att få uppskov var helt omöjlig, säger Allan Yari som driver SOS kiosken.

Flera butiksägare som Mitt i har pratat med säger samma sak. Utan pengarna som regeringen avsatt till hyressänkningar riskerar torget att bli tomt på butiker och restauranger.

– Jag känner att det är fruktansvärt att de inte kan hjälpa oss när till och med staten har sagt att vi ska ha stöd, säger Victoria Denie.

Allan Yari, SOS kiosken i Djursholm.

Har utvecklat rutinen

När Mitt i ringer upp förvaltaren vill han inte svara på några frågor utan hänvisar till Balders kommunikationsavdelning.

De skickar tillbaka ett mail som inte ger något svar något om hyresgästerna kan få sin hyra halverad.

– Balder har utvecklat rutinen för hantering av den här typen av fråga och hanterar alla ärenden skyndsamt och från fall till fall. Våra kunder är naturligtvis oerhört viktiga för oss och vi ser nu tillsammans över situationen med varje enskild kund som är i behov av det, skriver Sandra Nilsson på som är kommunikationschef på Fastighets AB Balder.

Vi har inte ens kunna plocka ut lön den här månaden och de gick med flera miljarder i vinst förra året

Victoria Denie

När Victoria Denie på klädbutiken hör fastighetsägarens svar skrattar hon rakt ut.

– Det dem konkret har gjort är att skicka ut månadshyror istället för kvartalshyror och erbjudit att vi ska få betala aprils månad i Q3. De vill att vi ska betala en dubbel hyra i höst istället. Vi har inte ens kunna plocka ut lön den här månaden och de gick med flera miljarder i vinst förra året, säger hon.