Per Westlund tror på grannsamverkan. Foto: Louise Jacobson

Djursholmsborna höjer säkerheten

Efter sommarens våldsamma rån låser Djursholmsborna sina hem. Misstänksamheten ökar. – Det är en tråkig samhällsutveckling, säger Per Westlund.

  • Publicerad 14:47, 23 aug 2018

I sommar har en serie ovanligt våldsamma rån drabbat norra Stockholms. I flera fall har beväpnade gärningsmän tvingat till sig bilnycklar. Förra veckan rånades en familj i sitt hem i Djursholm av maskerade och beväpnade män.

– Klart det är olustigt, säger Per Westlund som bor i villa i Djursholm.

Han har bland annat gått samman med grannarna för att öka säkerheten i sitt område. De har varandras telefonnummer och håller koll på vem som är bortrest.

Rädd för stängt samhälle

–  Det är trist att man ska behöva skydda sig. Vi vill ha ett öppet samhälle och det står i strid med att man måste gardera sig på olika sätt. Det gäller att få stopp på det här, säger Per Westlund.

Förra veckan fattade polisen beslut om tillfällig kameraövervakning på tre stora infartsvägar till Djursholm: Danderydsvägen, Vendevägen och Stockholmsvägen.

– Jag lite rädd att man går åt ett samhälle med murar och grindar. Frågan är om det hjälper. Problemet kanske är segregation. I ett ojämlikt samhälle så ökar brotten, det har man sett i andra samhällen, säger Lina Bengtsdotter.

Efter ett inbrott i en villa hon bodde i för många år sedan har Lina Bengtsdotter alltid beredskap för att bli utsatt olika typer av stölder.

– Till exempel tar jag med mig väskan ur bilen även om jag bara ska in i skolan. Och jag lägger märke till om någon uppför sig suspekt. Men jag går inte omkring och är rädd, säger hon.

Ralf Ehrnrooth har bott i Djursholm i 40 år.

– Vi reagerar på de här nyheterna på så sätt att vi stänger dörren och så där. Jag är inte orolig men jag känner mig försiktig. Polisen säger att det alltid går i vågor. Nu råkar det vara här, säger han.

I sommar har han börjat ställa in sin dyrare bil i garaget och låta den billigare stå på gården, istället för tvärtom. Men hans bästa tips är att skaffa hund. Det hjälpte honom när inbrottstjuvarna kom för några år sedan, men blev ivägskickade.

– Hunden är bra! Den behöver inte vara stor, bara den har bra vaktskall, säger Ralf Ehrnrooth.

Fakta

Om du drabbas av rån – här är polisens tips

  • Gå igenom vad du blivit av med och hur personen såg ut, så att du kan ge en så bra beskrivning som möjligt vid anmälan
  • Fysiska skador bör dokumenteras, helst fotograferade av en läkare, som bevismaterial i den fortsatta rättsprocessen.
  • Om det är möjligt lämna kontaktuppgifter om personer som har sett vad som hänt till polisen inte städa och plocka undan på brottsplatsen innan polisen varit där. Vid en teknisk undersökning finns möjlighet att samla in spår från gärningsmannen, såsom dna. Möjligheten finns då att brottet kan lösas längre fram om gärningsmannen till exempel grips för ett annat brott. Om du städar innan polis varit på platsen kan spåren försvinna.
  • Om du uppfattar att angreppet på dig beror på gärningspersonens negativa inställning till din hudfärg, ditt nationella eller etniska ursprung, din religionstillhörighet eller trosbekännelse eller din sexuella läggning, är det viktigt att du berättar det när du gör din anmälan. Den här typen av angrepp kan leda till straffskärpning vid lagföring. Läs mer om detta under utsatt för hatbrott.
  • En polisanmälan är nödvändig för att du ska kunna få ersättning från ditt försäkringsbolag och vid vissa omständigheter från Brottsoffermyndigheten.

Läs mer på polisens hemsida .

Visa merVisa mindre