Helikopter. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Djursholmsbon berättar: så enkelt är det att ha egen helikopter

Att äga en helikopter är kanske en dröm för många, och i Danderyd verkar det finnas flera som äger en. Vi ställde frågan alla undrar: hur krångligt är det egentligen att skaffa en egen helikopter?

  • Publicerad 16:34, 1 sep 2017

Göran Wennergren, vd på på Scandinavian Helikopter center, poängterar att det inte är en särskilt stor efterfrågan på helikoptrar överlag.

– Men vi har sålt ett par helikoptrar i år, så det har varit lite mer än vanligt. Vi säljer oftast till privatpersoner eller mindre bolag. Vi har väl haft kunder från Danderyd, många är från Stockholmstrakten, säger han.

– En kille som hörde av sig och ville köpa en helikopter för att han hade 26 företag att besöka, han körde 15 000 mil om året, då måste man bo i bilen. Då sparade han massa tid med en helikopter. Det andra är privatflygare som tycker att det vore kul med en helikopter.

Varför tror du att efterfrågan är större nu?

– Det är väl lite bättre tider. Det är väldigt styrt av allmänna ekonomiska läget. Våra köpare, oftast är det någon som gått på vår flygskola och sen köper de en helikopter. Ofta är det egna företagare som tjänat ihop en slant och vill göra något kul, säger Göran Wennergren.

Dyrt med underhåll

En person i Danderyd som slagit till på en egen helikopter menar att det inte är så svårt som det låter.

– Det är ungefär lika krångligt som att köpa en bil, så inte särskilt krångligt alls. Man kan köpa en helikopter från en miljon upp till 50 miljoner, säger Djursholmsbon, som önskar att vara anonym.

– Och bensin kostar ungefär som vanligt, men det som är dyrt är underhåll, service och underhåll.

Han flyger helikopterägaren själv, efter att ha gått en teorikurs på sex till åtta månader och sedan tagit flyglektioner. Inte heller att flyga helikoptern ska vara så komplicerat.

– Det är ungefär som att lära sig att cykla, helt omöjligt i början men när man väl lärt sig är det inte särskilt svårt.

Flyger i skärgården

Några problem att få till en landningsbana på tomten är det inte heller, för det behövs ingen plattform.

– Man kan landa på en gräsmatta bara. Det enda som behövs är en plan yta.

Själv flyger Djursholmsbon några gånger i veckan, mer på sommaren, mindre på vintern. Och mest ute i skärgården. Vad han vet är han ensam att ha helikopter på sin gata. Hur vanligt det är att ha egen helikopter vet han inte.

– Jag vet inte vad man jämför med. Det är väl inte jättevanligt, men om man själv går och köper en viss typ av bil tycker man att man ser den biltypen hela tiden, säger han.

– Men det är väl tio till tjugo personer i Stockholm.

Så skaffar du dig en egen helikopter:

1. Gå en kurs och skaffa certifikat för att flyga.

2. Ha en platt yta på tomten där du kan landa.

3. Ha pengar över. Begagnade går att köpa för strax över miljonen.

Visa merVisa mindre