Seger och avancemang för FC Djursholm. Foto: Läsarbild Monika Hagman

Djursholms succésäsong – klara för ettan

FC Djursholm vann den viktiga matchen mot Västerås och är därmed åter klara för ettan. Avancemanget säkrades med en match kvar att spela.

  • Publicerad 15:18, 24 sep 2018

Under lördagseftermiddagen utbröt glädjescener på Djursholms IP. Då blev det klart att Djursholms damer åter spelar i division 1 efter en hemmaseger mot IFK Västerås.

– Det är fantastiskt, tjejerna var jätteglada. Efter varje seger sjunger de Magnus Ugglas låt ”hotta brudar från Djursholm” och jag kan säga att det ekade högt från omklädningsrummet, säger Monika Hagman som är lagledare.

Kan vinna tvåan

Djursholm som inför matchen låg på en andraplats i division två mellersta svealand mötte tredjeplacerade Västerås. Vinsten innebär att de rödklädda tjejerna säkrade minst en andraplats fem poäng före Västerås.

– Det är en match kvar att spela och det kan bli så att vi vinner serien men oavsett blir vi etta eller tvåa vilket innebär att vi spelar i ettan nästa säsong, säger Hagman.

Lördagens match präglades av hård vind som till viss del gjorde det svårspelat. Men Djursholm kunde ta ledningen genom Agnes Persson som därmed kliver upp på tretton gjorda mål denna säsong och toppar lagets interna skytteliga.

Slutresultatet skrevs till 2-0 efter att Lisa Rasmusson säkert satte en straff med kvarten kvar att spela. Därefter kunde Djursholm spela av matchen och sedan tillsammans fira sitt fina avancemang till division ett.

– Jag hade köpt stora pommacflaskor och så sedan får vi se hur vi firar detta.

Seriens yngsta lag

En anledning till framgången är tränaren Jean Balawo som har lett laget under två säsonger. Djursholm har seriens yngsta lag men det har inte varit till någon nackdel.

– Jean har verkligen lyckats skola in de här unga tjejerna. Det är skillnad på att spela i ett ungdomslag och ta klivet upp i ett damlag. Det märks bland annat på motståndarna man möter, de är tuffa och det kan verkligen smälla.

Lyckad försäsong

Inför säsongen åkte laget på ett träningsläger till Barcelona där de pratade om säsongens målsättning och vad som krävdes för att nå dit. Sedan vann de säsongens första match med 9-0 och kunde rida vidare på den vågen.

– Framgång föder framgång. Målsättningen var att hamna i mitten och hålla sig kvar men sedan har det gått bättre än så, säger Monika Hagman.

Monika menar att tjejerna i laget verkligen prioriterar fotboll trots att de har mycket i skolan.

– Jean har lyckats med att få dem att förstå allvaret med fysträningen. Han har stor respekt hos tjejerna och ett stort hjärta för laget.