"Djursholm" - lekstugan det köas till i Danderyd

När döttrarna skulle få en lekstuga tyckte Tobias Francis att alla som fanns att köpa var så fula. Så han bestämde sig för att bygga en på egen hand. Det blev starten till en helt ny karriär. I dag står kunderna i kö för att köpa de exklusiva lekstugorna, inte minst i Danderyd.

  • Publicerad 07:52, 20 apr 2015

För drygt ett år sedan kunde Tobias Francis, 40, aldrig ana att hans liv i dag skulle kretsa kring lekstugor.

– Det började med att mina föräldrar ville köpa en lekstuga till våra barn, men jag tyckte alla var så fula. Så då tänkte jag att jag bygger en själv i stället. Jag har alltid varit intresserad av arkitektur och snickeri, berättar han.

När lekstugan var klar la han ut en bild på Instagram, vilket snabbt resulterade i komplimanger från såväl vänner som främmande människor.

– Då tänkte jag; finns det efterfrågan på lite mer exklusiva lekstugor? Så jag la ut stugan på Blocket för 15 000 kronor. Flera personer hörde genast av sig och ville köpa den.

Tobias började genast snickra på nya modeller. Efter tre månader sa han upp sig från sin tjänst på en bildbyrå där han jobbade med bland annat digital marknadsföring. I dag jobbar han heltid i sitt aktiebolag Lektema.

–  Min kompisar var till en början tveksamma till affärsidén, men jag kände att det fanns en marknad för det här. Och i dag har jag fyra anställda för att hinna med. Ingen av dem är snickare i grunden, utan de alla har gemensamt - och det jag anser är absolut viktigast - är att de brinner för att bygga och snickra. De måste tycka att jobbet är kul för att resultatet ska bli av hög klass, säger Tobias Francis.

Priset för en lekstuga ligger på mellan 14 000-50 000 kronor beroende på hur lyxig stuga köparen villa ha. Kunderna kan välja mellan olika paket, beroende på vad de vill ska ingå. Ungefär som när man köper en bil, förklarar Tobias. Det läggs även stor vikt vid kundens egna önskemål. Vissa vill till exempel ha isolering, andra spröjsade fönster.

I Danderyd har de exklusiva lekstugorna blivit populära.

–  Jag har sålt till flera kunder i Danderyd. Bland annat till en känd hockeyspelare i Djursholm. Den modellen kallar vi just för Djursholm. Oftast är det så att husen får namn efter orten köparen bor på.

Tobias Francis uppmanar alla som har affärsidéer att prova dem. Så att människor inte ångrar sig på ålderns höst och tänker ”varför testade jag inte?”. Själv har han inte ångrat sig en sekund att han vågade lita på magkänslan och tro på sin idé.

– Jag brukar säga att jag jobbar inte hårt, jag leker hårt. Jag tycker att det är så otroligt kul och stimulerande. Det här har fått mig att komma på ännu fler saker jag vill göra. Bland annat skulle jag vilja bygga något med trädgårdstema.

Lekstugan till döttrarna Penny, 5, och Sally, 3 - Tobias allra första verk - såldes på Blocket.

Så här ett år senare - har de fått en stuga nu?

– Inte än. Men självklart ska de få en så småningom, säger Tobias och skrattar.

Namn: Tobias Francis.

Ålder: 40.

Familj: Hustrun Elin och barnen Penny och Sally, 5 och 3 år gamla.

Bor: Norrgårda i Gillberga mellan Vittinge och Morgongåva.

Gör: Driver företaget Lektema som bygger och säljer exklusiva lekstugor.

Visa merVisa mindre

Tobias starta-eget-tips

Skapa en egen hemsida i Wordpress – gratis, enkelt och lättadministrerat

Annonsera på Google Adwords – och följ upp resultatet genom Google Analytics.

Testa din idé och lägg ut den på Blocket. 

Marknadsför den på Instragram genom att sätta en hashtag framför ordet på produkten.

Lägg inte ned för stor kraft på företagsnamnet, det viktiga är vad du fyller företaget med.

Lyssna inte på kompisar och familj. De kommer säkert komma med en massa råd, men ta dem med en nypa salt – ingen annan än du har hela bilden. Gå på magkänslan.

Visa merVisa mindre