Styrelsen i Djursholms AB ger kommunen i uppdrag att utreda ägandeskap av flera fastigheter. Bland annat Enebybergs gård, Berga gård samt två bostadsfastigheter i Djursholm, Embla 10 och Svitiod 40.

Det beror bland annat på att Danderyds kommun och Djursholms AB gått över till ett nytt regelverk. Något som gör att fastigheter på sikt inte får gå med förlust.

– Vi får bättre kontroll på fastigheterna, vilket är klokt i sig. Nackdelen är att man inte får blanda ihop fastigheter som vi har gjort innan och det är inte tillåtet att en fastighet går med vinst och en annan med förlust, säger Torsten Sjöberg, ordförande i styrelsen.

– Alla måste gå i vinst.

Ser tre möjligheter

Både Enebybergs gård och Berga gård har genomgått renoveringar­. Den tidigare för flera miljoner, som blev klar under fjolåret – vilket Mitt i har rapporterat om.

Enligt Sjögren är höjda hyror­ inte ett alternativ för att få upp lönsamheten.

– Nej, det skulle kräva alldeles för höga belopp. Det finns ingen möjlighet att ta ut den hyra vi skulle behöva för att det ska gå runt. Vad gäller bostadshyror gäller dessutom bruksvärdessystemet som sätter taket för vad vi får ta ut i hyra.

För närvarande ser Djursholms AB tre möjligheter.

– Antingen säljer vi till kommunen, eller på den öppna marknaden, eller så får vi ett hyresbidrag av kommunen för de fastigheter som går med minus, säger Torsten Sjögren.

Vad som kommer att hända­ är dock fortfarande oklart. I april väntas utredningen vara klar.

– Man kan tänka sig att Enebybergs gård är en plats man vill ska vara öppen för danderydsborna och då är det inget alternativ att sälja. Vi får se hur det blir, det är det som kommunen som äger bolaget ska utreda nu.

1,6 miljoner i minus

Tillförordnad vd i bolaget och ekonomichef på kommunen, Björn Wallgren, meddelar att den sammanlagda förlusten per år uppgår till cirka 1,6 miljoner kronor för de fyra kultur- och bostadsfastigheterna.

Utöver en försäljning av de fyra fastigheterna till kommunen pågår även en diskussion kring ägandeskapet av fastigheterna Kyrkskolan och Enebyskolan.

Enligt Wallgren skulle en förändring av ägandeskapet av alla sex fastigheter göra bolaget lönsamt.

– Exakt hur mycket är svårt att säga, men bolaget bör hamna på ett positivt resultat, säger han.