Djurpolisen hotas av nedläggning

Djurpolisen hotas av nedläggning. Regeringen tycker att polisen har viktigare saker för sig än att hantera vanvårdade och plågade djur.

  • Publicerad 06:40, 30 maj 2017

Djurpolisen är unik för Stockholms län och Gotland. Ingen annanstans i landet finns det en sammanhållen grupp poliser som hanterar hela djurskyddsbiten från brottsutredningar och omhändertaganden till omplacering eller avlivning av plågade djur. Nu hotas djurpolisen av nedläggning.

– Det är klart att vi hellre ser poliser i våra förorter än att de är upptagna med fårförsäljning, sa inrikesminister Anders Ygeman (S) vid en presskonferens ifjol.

Kan bli verklighet om ett år

I vårpropositionen kom beskedet. Regeringen flyttar en rad av polisens uppgifter på djurområdet till en annan myndighet, sannolikt länsstyrelsen. Syftet är att ge polisen större utrymme åt att bekämpa brott. Även ansvaret för lagen om tillsyn av hundar och katter försvinner från polisen. Förändringarna väntas klubbas igenom politiskt i höst och träda i kraft i juli nästa år.

”Det är oerhört viktigt att Djurpolisen får vara kvar.”

Polisen slipper alltså hela hanteringen av omhändertagna djur, men kommer även framöver att ansvara för djurbrottsutredningar, samt bistå länsstyrelsen vid djurskyddskontroller – och i samband med omhändertaganden av djur. Men frågan är var dessa arbetsuppgifter ska ligga, kvar hos Djurpolisen eller ute i lokalpolisområdena som i resten av landet.

– Den frågan har vi också ställt oss. Det är oerhört viktigt att Djurpolisen får vara kvar, säger Djurpolisens chef Pernilla Markström.

Att länsstyrelsen tar över den praktiska hanteringen av omhändertagna djur, inklusive uppstallningen, är bra tycker hon. Däremot vore det extremt olyckligt för djurskyddet i länet att skrota Djurpolisen och kasta bort den spetskompetens som byggts upp i samverkan med länsstyrelsen, åklagare och domstolar.

Fakta

När rycker polisen in?

✔️ När länsstyrelsen behöver hjälp att komma in hos en djurägare som inte är hemma.

✔️ När det finns misstankar om att ett djur far illa och djurägaren vägrar att släppa in länsstyrelsen.

✔️ När det behövs av säkerhetsskäl.

✔️ När länsstyrelsen behöver stoppa eller kontrollera fordon.

✔️ När länsstyrelsen har beslutat att ett djur ska omhändertas och beslutet ska verkställas.

✔️ Polisen ansvarar även all hantering av det omhändertagna djuret, transport, uppstallning och veterinärvård, tills länsstyrelsen tar beslut om dess vidare öde.

Visa merVisa mindre