Djurgårdens Jakob Une Larsson försöker stoppa ett skott från Hammarbys Pa Dibba Foto: Mostphotos

Djurgården vill ha färre vakter mot Hammarby

Djurgården var tvungen att ha minst 60 ordningsvakter på Tele2 Arena i derbyt mot Hammarby i våras. Klubben tycker att polisens krav är för tufft och att 40 vakter räcker. Men förvaltningsrätten går på polisens linje.

  • Publicerad 21:15, 31 maj 2018

Djurgården fick tillstånd av polisen att arrangera derbyt mot Hammarby på Tele2 Arena den 29 april. Kravet var att publiksiffran inte översteg 29500 personer och att klubben hade minst 60 av polisen arenautbildade ordningsvakter och minst 90 funktionärer.

Måste upprätthålla ordning

Enligt ordningslagen kan nämligen polisen kräva att den som arrangerar en offentlig tillställning anlitar personal för att ”upprätthålla ordning och säkerhet”. Samtidigt får kraven inte ge arrangören onödiga kostnader.

Djurgården tyckte alltså att kravet var för hårt och överklagade.

”I synnerhet överklagas villkoret gällande antalet av Polismyndigheten förordnade arenautbildade ordningsvakter uppgående till 60 stycken och
yrkas uppgå till 40 stycken”, skrev klubben till förvaltningsrätten.

Ger polisen rätt

Domen kom först i fredags. Nästan en månad efter slutsignalen. Men eftersom det spelas fler derbyn tycker domstolen ändå att det har varit relevant att pröva fallet.
Förvaltningsrätten ger alltså polisen rätt. Rätten tycker ”inte att det finns skäl att ifrågasätta den bedömning Polismyndigheten gjort”.

Djurgården har möjlighet att överklaga förvaltningsrättens dom.

Nästa derby klubben arrangerar på Tele2 Arena är mot AIK den 21 oktober.