Kliver ned. DIF Baskets herrlag kommer spela i Basketettan nästa säsong för att hålla nere kostnaderna för föreningen. Foto: Josefine Tolleman

Djurgården Basket drar sig ur högsta serien – har inte råd

Djurgården Basket meddelade på måndagen att de inte kommer spela i Basketligan nästa säsong. Detta på grund av föreningens ekonomiska kris som har förvärrats i och med coronapandemin.

  • Publicerad 16:33, 6 maj 2020

När vi skrev om Djurgården Basket i februari var man, trots den ansträngda ekonomin, hoppfull om att kunna vända krisen och fortsätta spela i högsta serien, Basketligan, med herrlaget nästa säsong.

Så ska Djurgården Basket ta sig ur krisen

Men coronapandemin har resulterat i lägre bidrag från sponsorer, och för en redan ansträngd föreningsplånbok gick det inte att upprätthålla kostnaderna som spel i högsta serien innebär.

Föreningen meddelade därmed i måndags att de beslutat att dra tillbaka sin tävlingsanmälan och inte kommer spela i Basketligan under säsongen 2020/2021.

Djurgården basket vände tragedi till succé

– Efter coronavirusets utbrott har sponsorarbetet genererat väsentligt lägre intäkter än beräknat, och styrelsen ser detta beslut som en nödvändighet för att kunna driva verksamheten vidare, skriver Djurgården Basket i ett pressmeddelande.

Ny styrelse

Istället kommer herrlaget, liksom damlaget, spela i Basketettan nästa säsong.

– Det var naturligtvis ett mycket svårt och ledsamt beslut att behöva ta. Föreningen och styrelsen har full fokus på att säkerställa Djurgården Baskets fortlevnad och avvärja konkurshotet.

I pressmeddelandet framgår det också att styrlesens tf ordförande, Kristina Johansson, avgått och att valberedningen arbetar för att snabbt kunna presentera förslag till ny styrelse samt genomföra en "rekonstruktionsprocess".

Förhoppningen är att sedan att "rätta till de misstag som begåtts" och komma tillbaka starkare, skriver föreningen.