Djurgården bandy är hemma. Tränare Hampus Nilsson, spelande sportchef Eric Runbäck samt nya spelarna Johan Nilsson och Jimmy Simu är taggade. Foto: Sacharias Källdén

Djurgården äntligen tillbaka på Östermalm

Bandy i innerstan förknippas oftast med Södermalm och Hammarby. Men både AIK och Djurgården har tidigare varit framgångsrika. Nu tar de sistnämnda ett kliv framåt – eller hemåt om man så vill. Efter nästan 50 år i exil flyttar klubben nu till Östermalms IP.

  • Publicerad 14:00, 10 okt 2017

I vinter ger nya kylaggregat möjlighet att spola is på hela konstgräsplanen på Östermalms IP. "Perfekt tajming", tycker eldsjälarna bakom Djurgårdens IF:s bandysektion som i vinter alltså spelar i föreningens hemmastadsdel efter ett antal år på Spånga IP.

Tränaren Hampus Nilsson tror att det kan öka intresset kring bandyn i DIF.

– När vi spelat i Spånga har många djurgårdare sagt "kul för er", ungefär. Det är klart att det är en helt annan grej nu när vi spelar där vi hör hemma, säger han.

Så ska Game of Thrones ge Tellus bandy fans i Västerås

Bandyn i Djurgården har anor. För 105 år sedan, 1912, vann klubben det senaste av de två SM-gulden men så sent som 2015 spelade klubben i landets näst-högsta serie Allsvenskan. Nu är man i division 1, tillsammans med bland annat värsta rivalen AIK.

– Att möta AIK här på annandagen (bandyns högtidsdag med välbesökta matcher över hela landet, reds. anm) skulle säkert dra 600-700 personer, säger Hampus Nilsson och blickar ut över den nygamla hemmaplanen.

Inget annandagsderby

Så blir det dock inte i vinter. När spelschemat kom visade sig att Bandyförbundet beslutat att annandagsmatchen blir mot SIF Norrtelje – på bortaplan. Men det krävs mer än så för att fälla modet hos Djurgårdarna. Spelande sportchefen Eric Runbäck har varit aktiv i föreningen länge och drömt om en flytt tillbaka.

Stockholms krav på Hammarby: Betala eller sluta spela

– Klubben lämnade Östermalm för Zinkensdamm 1970. Jag tror att man ända sedan dess pratat om att flytta hem. Senaste åren har snacket blivit allt mer intensivt och nu har vi lyckats ro hem det. Det känns så klart fantastiskt, säger han.

Vill bygga föreningen

Konkurrerande AIK har gjort en storsatsning inför vinterns säsong där folk från andra sektioner har lagt stora pengar på bandyn och många har undrat hur Djurgården ska svara upp. Svaret är genom att skynda långsamt. Föreningen har som mål att spela i allsvenskan inom fem år.

– Utöver det vore det fantastiskt att kunna starta en ungdomsverksamhet. Att vinna en serie är inte så svårt men det handlar om att göra saker i rätt ordning. Vi vill verkligen bygga någonting här på sikt. Drömmen är vi, AIK och Bajen i Elitserien, säger Eric Runbäck.

Bandyfester på Östermalms IP

Söndag 12 november klockan 18.00 ställs Djurgården mot Gustavsbergs IF Ungdom i premiärmatchen på IP.

Hemmaderbyt mot AIK spelas 25 februari klockan 18.00.