Djur och äldre trivs på Rosstorp

Äldreboendet Rosstorp välkomnar husdjur, syns gärna på sociala medier och erbjuder de äldre både morgonbön och pubkväll. Trots flera ägarbyten de senaste åren trivs både boende och personal. I veckan hölls sommarfest.

  • Publicerad 13:16, 8 jun 2015

– De känner om man är rädd. Det sa alltid min pappa, att de inte går på sådana som är rädda. De är väldigt fina. Ojoj! De älskar morot, utropar Märta och skrattar.

Minnena kommer tillbaka, från när hon som liten gick i skola i Norrland.

– Hästen kom och hämtade mig i skolan. Helt själv. Det var så långt till skolan. Alla blev så avundsjuka. Vi var nio syskon, men det var bara mig hästen hämtade! Pappa sa: ”Den känner att Märta bryr sig om hästar”.

Hästarna Bibbi och Asco, av rasen amerikansk miniatyrhäst, ger upphov till många leenden bland de äldre. Det är andra gången hästarna hälsar på. Djur är välkomna här. En av de boende har en undulat, en annan har katt.

Besök i hästväg

Hästarna får åka hiss en våning ner. Lennart skiner upp när hästarna skrittar in i rummet.

– De här ska jag äta till frukost imorgon! Vad bråkiga de är, skojar han och klappar dem.

Efter hästbesöket är det dags för smörgåstårta. Men först en bordsbön. Boendet har kristen profil, men bara ungefär hälften av de boende är kristna.

Anna Lund konstaterar att smörgåstårtan smakar ”mycket bra”. Rosstorp har varit hennes hem i ett år.

– Jag bröt benet, så jag ville inte bo ensam längre. Jag klarade mig inte själv. Personalen här är fantastiska och kosten är varierad. Men det är klart att man längtar hem vissa dagar…

”Bästa arbetsplatsen”

Det doftar nyutslagen syren i rummet. Robin Huda går runt och tar upp beställningar från de äldre. Vill de ha räkor eller skinka i smörgåstårtan? Öl, juice eller vatten?

– Jag har jobbat här i nio år, det är den absolut bästa arbetsplatsen. Många här har jobbat länge, det skapar trygghet på boendet. Vi är som en familj, förklarar han.

Aktiva på Facebook

Personalen lägger ofta upp bilder på sociala medier av de olika aktiviteterna på Rosstorp, allt i från konserter och skogspromenader, till pubkvällar och nagelmålning.

– Vi involverar gärna de anhöriga. Det finns de som bor långt bort och uppskattar det väldigt mycket, säger enhetschefen Annika Söderlund.

Hon menar att den goda stämningen sitter i väggarna på Rosstorp. Bemötandet är viktigt. Man hälsar, ler och ser till de äldres behov. Är det sill-lunch och någon inte tycker om sill, serveras något annat.

– Vi i personalen är till för de boende. Vi lägger mycket tid på att rekrytera. En arbetsintervju tar en och en halv timme, sedan kommer personen tillbaka och får bli intervjuad av personalen. Alla är delaktiga i att skapa en bra arbetsmiljö.

Efter att vårdbolaget Aleris tog över ägarskapet av Rosstorp i november förra året har inte mycket förändrats, menar Annika Söderlund.

– Möjligen har det förändrats till det bättre, vi har fått utökad bemanning av sjuksköterskor.

Rosstorps historia

Mellan 1980 och 2012
ägdes Rosstorp av Filadefiakyrkan i Stockholm.

2011 byggdes Rosstorp om och ut, för att ett år senare köpas upp av vårdföretaget Team Vårdpilen.

I november förra året blev Team Vårdpilen uppköpt av det stora vårdbolaget Aleris. Rosstorp har hela tiden behållit sin kristna profil.

Rosstorp är med sina 66 platser och 60 fast anställda Salems kommuns största privata arbetsgivare.

Visa merVisa mindre