1917 slogs det på stort i de storslagna industrilokalerna hos Ljungströms ångturbiner i Gåshaga. Världens modernaste, tjusigaste ånglok byggdes. Men när loket var klart hade tågnätet lämnat ångan därhän och blivit elektrifierade. "Det kan man kalla dålig framförhållning", skrattar Carl-Henrik Ankarberg. Foto: Pekka Pääkkö

Djupdyk i Lidingös historia när museet nyöppnar

Nu nyöppnar Lidingö museum efter en lååång coronastängning. Den första utställningen berättar i bilder om stort och smått ur Lidingös historia. Vad sägs om dramatiska bränder? Eller är du nyfiken på öns strömmingsfiske? Här finns allt. – Det känns jätteroligt, säger Carl-Henrik Ankarberg, utställningsproducent.

  • Publicerad 18:37, 29 sep 2020

3 oktober nyöppnar Lidingö museum efter att ha hållit stängt hela våren och sommaren på grund av coronapandemin.

– Hela sommaren har jag suttit här och forskat. Det har varit ett öde hus. Därför känns det jätteroligt med nyöppning, säger Carl-Henrik Ankarberg, vice ordförande i Lidingö hembygdsförening, som tillsammmans med styrelsekollegan Ibb Jessen har producerat.

Utställningen "Blandat om Lidingö", berättar om små och stora händelser på Lidingö de senaste 100 åren.

Bondgårdar, mjölkkor och fiske. Utställningen visar ett Lidingö som är olikt dagens. Men för mindre än 100 år sedan var betande kor och strömmingsfiske lika vardagligt som mopedbilar och havrelatte i dag. Foto: Pekka Pääkkö

På stora tavlor med fotografier och korta texter får besökaren glimtar av ett äldre Lidingö när ön var en jordbruksbygd med betande kor. De flesta av gårdarna finns inte mer. Längs öns kuster bedrevs ett aktivt fiske.

– Vet du att Sveriges godaste strömming sades komma från Lidingö, säger Carl-Henrik Ankarberg.

Vilken är den mest spännande händelse ni berättar om tycker du?

– Vagnhallsbranden i AGA 1949! 19 september hade supermoderna stålvagnar levererats till Lidingöbanan. Natten innan de skulle provköras bröt en brand ut i spårvagnhallarna och allt brann upp. Inte en enda vagn fanns kvar. Det blev kaos på Lidingö!

Ibb Jessen och Carl-Henrik Ankarberg har satt ihop utställningen om Lidingö där besökaren får göra små nedslag i ett Lidingö från förr. Foto: Pekka Pääkkö

Självklart berättas också om Gustaf Dalénum och hans AGA – ett Mecka för 1900-talets uppfinnare.

– Det fanns 10,15 utvecklingslaboratorer inom AGA, jag tror att få företag kan mäta sig med det, säger Ibb Jessen.

På 1970-talet lämnade AGA sin innovativa bana för tillverkning av gas för olika ändamål.

– Det var synd, säger Ibb Jessen.

Lidingö museum har hållit stängt sedan corona grasserade som värst i Stockholm. Nu ser hembygdsföreningen fram emot nyöppningen. Foto: Pekka Pääkkö

Nyöppning

Utställningen "Blandat om Lidingö" öppnar 3 oktober klockan 13.

Museet kommer att hålla öppet lördagar och söndagar klockan 12 till 15.

Man tillämpar försiktighetsåtgärder i på grund av coronapandemin.

Utställningen "Blandat om Lidingö" innebär en nyöppning för museet. För att fira detta är det gratis att se utställningen.

Visa merVisa mindre

Lidingö museum

Lidingö museum ligger i Villa Fornboda på Lejonvägen, mitt emot Lidingö centrum.

Museet drivs av Lidingö hembygdsförening.

I museet finns en basutställning om ön och dess historia, samt en museishop med presenter och anda saker med Lidingökoppling.

På museet jobbar värdar med shop, visningar och så vidare. De flesta är över 70 år. När corona drog in över landet i våras stängde man direkt för att värna värdarnas hälsa.

Visa merVisa mindre