Rashid Mohammed (V), näst längst till höger, med kollegan Ifrah-Degmo Mohamed (V), ersättare. Foto: Filippa Rogvall

Djup spricka i majoriteten efter granskningen av Awad Hersi (MP)

Granskningen av Awad Hersi (MP), före detta nämndordförande, har skapat en spricka i den styrande majoriteten i Spånga-Tensta. På senaste mötet la Vänsterpartiet fram en egen verksamhetsplan – och krävde att alla andra skulle avgå.

  • Publicerad 13:16, 20 dec 2016

Det är fruktansvärt olyckligt att Vänsterpartiet går ut och tar den ställning de gör lokalt.

Under hösten har lokalpolitiken i Spånga-Tensta präglats av de anklagelser som riktats mot före detta ordförande Awad Hersi (MP). I september enades alla partier utom Vänsterpartiet, som la ner sin röst, om att anklagelserna skulle utredas av en extern revisionsfirma. Sedan dess har sprickan i den rödgröna majoriteten i stadsdelsnämnden vuxit.

Under förra veckans nämndmöte la Vänsterpartiet fram ett eget förslag på verksamhetsplan inför nästa år, istället för en gemensam tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det fick oppositionen att reagera.

– Det är minst sagt ovanligt att ett parti ur majoriteten lägger ett eget förslag till beslut på nämndens viktigaste styrdokument under året. Det är allvarligt av många olika skäl, och skickar olika signaler om hur man har tänkt styra den här stadsdelen framöver, säger Ole-Jörgen Persson (M), stadsdelsnämndens vice ordförande.

Ny konstellation

Sus Andersson (MP), som tillträdde som stadsdelsnämndens ordförande den 12 december, är försiktig med att kommentera.

– Vi har precis börjat arbeta i en ny konstellation och har inte hittat gemensamma arbetsformer ännu. Jag ser att vi framöver kommer att ha ett gott samarbete i majoriteten, det hade vi inte hunnit få på tre dagar, säger Sus Andersson till Spånga tidning.

På nämndmötet presenterades också granskningen av Awad Hersi. Den riktade kritik mot hans agerande men friade honom från de allvarligaste anklagelserna.

LÄS MER: Rapporten klar: Awad Hersis (MP) agerande får kritik

V: "Alla borde avgå"

På grund av granskningens resultat krävde Rashid Mohammed (V) att alla som initierat den – det vill säga hela nämnden utom Vänsterpartiet – skulle avgå från sina poster. Kravet avfärdades snabbt av nämnden.

Anna Jonazon (S), ledamot, tycker att Rashid Mohammeds agerande bör ses över av Vänsterpartiet centralt.

– Att ta upp granskningen och säga att en hel nämnd ska avgå är oprofessionellt. Det är fruktansvärt olyckligt att Vänsterpartiet går ut och tar den ställning de gör lokalt. Att de lägger ett eget verksamhets- och budgetförslag är inte heller professionellt agerat, säger Anna Jonazon.

När det var dags att rösta om verksamhetsplanen för 2017 stod det till slut mellan Miljöpartiet och Socialdemokraternas förslag mot Moderaternas alternativ. Vänsterpartiet valde då att lägga ner sin röst. Det ledde till att förslagen fick sex röster vardera. Ordföranden fick enligt regel utslagsrösten och S och MP:s plan antogs.

Till Spånga tidning vill Rashid Mohammed (V) inte kommentera sina uttalanden på nämndmötet.

– Det som händer i majoriteten får vi lösa själva. Jag har inga kommentarer, säger han och avböjer helt att svara på fler frågor.

LÄS MER: Efter granskningen: Så ser Awad Hersi själv på resultatet