Ingen tvekan. För Khashayar Farmanbar var beslutet enkelt när Magdalena Andersson ringde: Som politiker är det här du vill vara, säger han. Foto: Pekka Pääkkö

Dj Khash växte upp och blev energiminister

Från svartjobbande dj till vd, evigt oppositionsråd och vigselförättare i Gift vid första ögonkastet. Nu kastas Khashayar Farmanbar (S) in som energiminister när elpriserna nått rekordnivåer.

  • Publicerad 17:40, 23 dec 2021

I Nacka har jag väldigt svårt att se att man skulle bygga kärnkraft.

I bokhyllan spejar Rosa Pantern redo att proppas full med söta pastiller. Leksaken köpte han själv under tiden som vd på it-företaget Agency9 i början av 2000-talet.

– Jag vet inte varför jag köpte den men det var en rolig grej som har följt med sedan dess.

I övrigt ekar ministerns bokhylla tom så när som på lite facklitteratur och ett hjärta i glas som han fått av sina döttrar. Vid soffan hänger en lycka till-bukett – ”Välkommen till I-dep!” – och på skrivbordet blänker gyllene pennor att signera med.

– Böckerna hann jag få hit i morse, det har varit full rulle från dag ett – inte minst med tanke på elpriserna.

Minister över en natt

Klockan 07.49 den 30 november publicerar Nackas oppositionsråd Khashayar Farmanbar (S) ett inlägg på Instagram och Facebook där han kräver säkrare vägar till ”skola, arbete eller annan sysselsättning”.

Trots att han vet att han bara ett par timmar senare ska presenteras som ny energi- och digitaliseringsminister av statsminister Magdalena Andersson (S).

– Då var jag fortfarande inte minister. Det ligger lite i min personlighet: så länge jag har ett uppdrag så ger jag järnet. Men det kändes lite märkligt att vara på kommunstyrelsesammanträdet dagen innan och ta beslut om markbitarna i Fisksätra där Socialdemokraterna motsätter sig försäljning och veta: i morgon är det något helt annat som gäller.

Khashayar Farmanbar är ny energi- och digitaliseringsminister. Fram tills nyss oppositionsråd i Nacka kommun. Foto: Pekka Pääkkö

Tog betalt svart

Magdalena Andersson krävde att han precis som övriga ministrar skulle damma av sina lik i garderoben. Då valde han att berätta om sin studenttid i Luleå. Han jobbade på en nattklubb i Luleå och gick under namnen DJ Khash, DJ Xerxes och DJ X. Det hände att han tog betalt svart, runt 2 000 kronor direkt i handen.

– Det skulle jag inte ha gjort i dag. Det kan verka oskyldigt med någon krona hit och dit. Men när man ser i förlängningen hur det kan bli med exempelvis byggföretagen så är det verkligen inte någon arbetsmarknad jag står upp för. Vi ska ha en vit välfungerande arbetsmarknad som ger många människor möjlighet att lyckas.

Öppen för kärnkraft

Han hoppas på en utbyggnad av vindkraften. Men inte i Nacka.

– Vindkraft i tätbebyggda områden är inte attraktivt. Däremot om man bygger ute till havs har du 50 procent fler fullasttimmar. Vi pratar ju om vatten som är ganska långt ut för att du ska få effekt. Du kommer inte stå i Nacka och se dem.

Han stänger inte heller dörren för den fjärde generationens kärnkraft om något företag vill satsa pengar på det. Men inte i Nacka.

– I Nacka har jag väldigt svårt att se att man skulle bygga kärnkraft. Men på de nedlagda sajterna får man ju bedriva kärnkraft, det är fullt legalt att bygga upp ett kärnkraftverk där om någon är beredd att betala för den. Men den har hittills varit olönsam: för dyr. Kommer vi så långt att någon vill stoppa pengar i den nya generationens kärnkraft får vi titta på det då.

Viger par i Gift vid första ögonkastet

Namn: Khashayar Farmanbar.

Ålder: 45 år.

Bor: Nacka.

Familj: Fru och två döttrar.

Bakgrund: Oppositionsråd i Nacka 2013–2021.

Vid sidan om politiken: Vigselförrättare i SVT:s Gift vid första ögonkastet. Var discjockey på studenttiden i Luleå och har spelat på Socialdemokraternas flak på Pride.

Aktuell: Ny energi- och digitaliseringsminister i statsminister Magdalena Anderssons regering.

Visa merVisa mindre