Skolstart. En av Nackas kommunal skolor, Skuru skola. Foto: Stefan Källstigen

Distans på deltid införs i högstadiet

Värmdös högstadieelever börjar nya året med distansundervisning på heltid medan Nacka börjar med en kombination av lektioner i skolan och på distans.

  • Publicerad 16:59, 8 jan 2021

Den 14 december, veckan före jullovet, rekommenderades högstadieskolorna att införa distansundervisning för att hindra smittspridning, vilket många också gjorde.

Nu har regeringen föreslagit att det här får fortsätta och syftet är att motverka trängsel i skolan och i kollektivtrafiken. Det betyder att från och med måndag 11 januari får högstadieskolorna i så fall bedriva undervisning på distans, om de vill.

Första veckan distans för Värmdöelever

I Nackas kommunala skolor blir det ingen generell övergång till distansundervisning för högstadiet när skolorna öppnar efter jullovet. Skolorna kommer att vidta åtgärder med till exempel schema- och lokalanpassningar, men även viss distansundervisning kan förekomma, skriver de på sin hemsida. Det beror på varje skolas lokala förutsättningar och aktuellt läge när det gäller risk för ökad smittspridning. Varje skola kommer att ge mer information till vårdnadshavare hur de gör.

I Värmdö förlängs distansundervisningen för årskurserna 7-9 till och med den 15 januari. Från och med 18 januari kommer sedan en kombination av undervisning i skolan och distansundervisning att tillämpas, skriver kommunen på sin hemsida. Tanken är att det här ska kunna fortsätta fram till sportlovet vecka 9. Varje skola kommer utifrån sina lokala förutsättningar att själva göra en planering för den kombinerade undervisningen och se till att berörda elever och vårdnadshavare får information.

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten beslutat att rekommendera att landets gymnasieskolor fortsätter med fjärr- eller distansundervisning till och med den 24 januari 2021.

Skolstart. En av Värmdös kommunala skolor, Ösbyskolan. Foto: Privat

Läs om nya förslaget här

Folkhälsomyndigheten

Regeringen