– Jag startade en Facebookgrupp i oktober och det visade sig att det var många som tyckte att en discgolfbana här i Sollentuna var en bra idé, säger Pietro Nilsson Toracca.

Han är ordförande i Sollentuna Backhopparklubb och har i flera år kämpat för att få till en 60-metersbackei klubbens anläggning Sollenkollen. Men han har alltså även andra idéer – och en discgolfbana visade sig vara lättare att få till än en hoppbacke.

– Jag ringde till kultur- och fritid och sa att jag ville bygga en bana och att jag fixar den om jag bara får okej, och det behöver inte kosta kommunen något, säger Pietro.

I mitten av januari träffade Pietro och hans tidigare granne i Rotebro, Kevin Klangemo som tävlar i discgolf, Sollentunas naturvårdschef Rikard Dahlén och gick från sportfältet upp mot Väsjöbacken.

Snart hade de tänkt ut en 18-hålsbana i skogen och markerat de träd och buskar som behövde tas bort.

– Det har vi fått hjälp med av kommunen. De fäller och så kommer vi och röjer bort allt. Det är egentligen bara ett hål kvar, hål 14 som är över 150 meter långt och med utkast uppe i Väsjöbacken. Det blir det mest spektakulära hålet av alla! säger Pietro.

Kuperad terräng

Mitt i möter Pietro och Kevin på parkeringen vid tennisklubben. Därifrån är det inte många meter till första hålets teepad, alltså plats för utslagskast. Andra hålet ligger på andra sidan motionsspåret och sedan går banan vidare in i skogen, ibland i rätt kuperad terräng.

– Det här är en riktig skogsbana! säger Pietro.

Allra högst är hål 14 som ligger bara 20–30 meter från backhopparklubbens anläggning.

– Pietro ville att banan skulle gå i slalombacken också, men jag sa att vi discgolfare vill kunna köra året om så det var ingen bra idé, säger Kevin.

En bana för alla

Pietro vill att banan ska vara till för alla så några hål har två teepads, en för proffs och en för amatörer. På hål 14 kan man välja att kasta drygt 150 meter från korgen eller lite längre ner i backen, drygt 100 meter från korgen.

Vi går ner till den lägre utkastplatsen och träffar på Zimon Willén från kommunen. Han har motorsågen i högsta hugg och berättar att han snart är klar med att ta bort alla träd vid hål 14.

– Då kommer vi och röjer undan sedan. Perfekt! säger Pietro och skiner upp.

Hälften av teepadsen återstår att få på plats. Och alla korgarna.

– De kostar 5 000 kronor styck så nu jagar vi företag som vill gå in med 5 000 och så får de en korg som de är sponsor för, säger Pietro.

En hel del företag har redan nappat, men några till behövs. Så fort de har fått in tillräckligt med pengar beställs korgarna.

– Jag hoppas att det blir snart. Tanken är att banan ska vara spelbar till sommaren, säger Pietro.

Förening redan bildad

En lokal discgolfförening har redan bildats och Facebookgruppens medlemmar har ökat från cirka 60 till över 250 på kort tid.

– Den här banan kommer att bli jättepoppis! säger Pietro.