Hög höjd. Kevin Klangemo och Pietro Nilsson Toracca vid hål 14 med utkastplats i Väsjöbacken. Foto: Mikael Andersson

Discgolfbana vid Väsjöbacken kan stå klar redan till sommaren

Ofta ska det funderas och utredas. Samråd. Remiss. Långbänk. Men inte alltid. Just nu växer en discgolfbana fram på rekordtid i skogen mellan Väsjöbacken och Edsbergs sportfält.

  • Publicerad 07:40, 16 apr 2022

Det här är en riktig skogsbana!

– Jag startade en Facebookgrupp i oktober och det visade sig att det var många som tyckte att en discgolfbana här i Sollentuna var en bra idé, säger Pietro Nilsson Toracca.

Han är ordförande i Sollentuna Backhopparklubb och har i flera år kämpat för att få till en 60-metersbacke
i klubbens anläggning Sollenkollen. Men han har alltså även andra idéer – och en discgolfbana visade sig vara lättare att få till än en hoppbacke.

– Jag ringde till kultur- och fritid och sa att jag ville bygga en bana och att jag fixar den om jag bara får okej, och det behöver inte kosta kommunen något, säger Pietro.

I mitten av januari träffade Pietro och hans tidigare granne i Rotebro, Kevin Klangemo som tävlar i discgolf, Sollentunas naturvårdschef Rikard Dahlén och gick från sportfältet upp mot Väsjöbacken.

Snart hade de tänkt ut en 18-hålsbana i skogen och markerat de träd och buskar som behövde tas bort.

– Det har vi fått hjälp med av kommunen. De fäller och så kommer vi och röjer bort allt. Det är egentligen bara ett hål kvar, hål 14 som är över 150 meter långt och med utkast uppe i Väsjöbacken. Det blir det mest spektakulära hålet av alla! säger Pietro.

Kuperad terräng

Mitt i möter Pietro och Kevin på parkeringen vid tennisklubben. Därifrån är det inte många meter till första hålets teepad, alltså plats för utslagskast. Andra hålet ligger på andra sidan motionsspåret och sedan går banan vidare in i skogen, ibland i rätt kuperad terräng.

– Det här är en riktig skogsbana! säger Pietro.

Diskuterar bandesign. "Jag kastar kanske 20 rundor om året. Kevin kastar 20 i veckan", säger Pietro (till höger). Foto: Mikael Andersson

Allra högst är hål 14 som ligger bara 20–30 meter från backhopparklubbens anläggning.

– Pietro ville att banan skulle gå i slalombacken också, men jag sa att vi discgolfare vill kunna köra året om så det var ingen bra idé, säger Kevin.

En bana för alla

Pietro vill att banan ska vara till för alla så några hål har två teepads, en för proffs och en för amatörer. På hål 14 kan man välja att kasta drygt 150 meter från korgen eller lite längre ner i backen, drygt 100 meter från korgen.

Vi går ner till den lägre utkastplatsen och träffar på Zimon Willén från kommunen. Han har motorsågen i högsta hugg och berättar att han snart är klar med att ta bort alla träd vid hål 14.

– Då kommer vi och röjer undan sedan. Perfekt! säger Pietro och skiner upp.

Hälften av teepadsen återstår att få på plats. Och alla korgarna.

– De kostar 5 000 kronor styck så nu jagar vi företag som vill gå in med 5 000 och så får de en korg som de är sponsor för, säger Pietro.

En hel del företag har redan nappat, men några till behövs. Så fort de har fått in tillräckligt med pengar beställs korgarna.

– Jag hoppas att det blir snart. Tanken är att banan ska vara spelbar till sommaren, säger Pietro.

Förening redan bildad

En lokal discgolfförening har redan bildats och Facebookgruppens medlemmar har ökat från cirka 60 till över 250 på kort tid.

– Den här banan kommer att bli jättepoppis! säger Pietro.

Discen ska ner i kedjehålets korg

Discgolf går ut på klara en bana med så få kast som möjligt. Man ska kontrollera en discs flykt mot banans hinder.

En bana består av 9 eller 18 hål. Ett hål är avslutat då discen hamnar i ett kedjehål som är en metallställning bestående av en rund korg och kedjor.

Flera olika discar med varierande flygegenskaper används.

Det finns drygt 140 discgolf-banor i Sverige.

Banan som byggs i Sollentuna just nu får 18 hål. Det första och det sista ligger vid Edsbergs sportfält. Det ska inte kosta något att spela men de som vill ska kunna swisha en tjuga till skötsel och underhåll.

Visa merVisa mindre

Skenande elpriser oroar Sollentunas husägare

Nyheter Sotarna har mer än någonsin att göra och SEOM uppmanar till sparsamhet Nya prognoser visar elpriserna kan bli tre gånger så höga som förra vintern – minst. Nu uppmanar kommunens energibolag Sollentunaborna att göra vad de kan för att spara både el och pengar.söndag 2/10 6:50