Marco Rodriguez är en av dem som Mitt i intervjuat: "Det finns i princip ingenting som skulle få mig att ställa bilen", säger han. Foto: Christian Lärk

Direkt, snabbt och gratis – då kan bilisten åka med SL

Mitt i har frågat länets bilister vad som skulle få dem att ställa bilen. Och de har många – och höga – krav. ”När korna flyger och himlen ramlar ner” svarade en av dem.

  • Publicerad 04:55, 18 maj 2020

Du som kör bil! Vad skulle krävas för att du skulle gå, cykla eller åka kollektivt i stället?

Vi ställde frågan till bilister på stan och våra följare på Facebook – och fick hundratals svar. Tack för det!

En del ifrågasatte valet av ämne, så här i coronatider, då alla uppmanas att inte åka kollektivt.

Den vanligaste kommentaren är dock: Inget!

När korna flyger och himlen ramlar ner

Pontus Pontiac Edstrand i Tyresö

Kalid vill ha gratis parkering

Sundbybergsbon Kalid Mohamed menar att dyr boendeparkering får många att ta bilen till jobbet.

– De höjde priset med hundra procent. Förut kostade det 300 kronor, och nu kostar det 600 kronor i månaden. Därför går folk upp vid sju och tar bilen till jobbet, säger han.

Om det var gratis att boendeparkera skulle Sundbybergsbon Kalid Mohamed ställa bilen oftare. Foto: Christian Lärk

För de flesta handlar det om att kunna ta sig till jobbet. Peter Kubulnieks i Bromma: ”Hade gärna åkt kollektivt till jobbet, men jag spar 1,5 timme/dag om jag tar bilen, och 0,5 timme/dag om jag cyklar.
Sedan är det där med vintern… då cyklar jag inte”
.

Närmare till jobbet (bor på södra sidan stan och jobbar på norra), eller snabbare och färre byten i kollektivtrafiken

Lea Jansén i Haninge

Claes Jepsen på Lidingö kan tänka sig att ställa bilen om han ”i lugn och ro kan lasta 1 ton plank på busshållplatsen”.

Peter vill ha tätare bussturer

För Peter Buskas i Västertorp är det tidsaspekten som är avgörande. Han pendlar till jobbet i Arninge.

– Det tar väldigt lång tid att åka kollektivt. Det är också svårt att passa in avgångarna med jobbtiderna. En förbättring skulle då vara att det blev tätare turer mellan bussarna. Då skulle jag åkt buss, säger han.

Peter och Nina Buskas bor i Västertorp. Peter jobbar i Arninge. Foto: Christian Lärk

Det handlar också om frihet

Glad att ha bilen o kunna åka utanför o inom tullarna i dessa dagar. Uppskattar friheten att kunna ta en tur i skogen i egenskap av en i riskgruppen pga ålder” skriver Ingrid Bohm i Vasastan. 

För att ställa bilen krävs att vi sålde vårt lantställe, slutade umgås med de flesta släktingar och vänner, flyttade till något trist centrum och tröttnade på livet

Eva Åström

Pontus Åkesson pendlar mellan Spånga och jobbet i Västberga.

– Det är dyrt. Men jag jobbar natt så det går inget vidare att åka kollektivt. Om det hade funnits fler sena avgångar och bättre förbindelser för sträckan skulle jag åkt kollektivt, säger han.

Pontus Åkesson tycker det är dyrt med bil. Foto: Christian Lärk

Vill ha bättre kollektivtrafik

Många efterlyser bättre kollektivtrafik, som Annika Boström i Upplands-bro, som vill ha direktbuss Solna/Frösunda, eller som Alice Nordberg Ekengren i Tyresö: ”Bättre förbindelser till city. Gärna spårbundet”.

En helt skattefinansierad kollektivtrafik skulle iaf ta bort momentet med att hålla på med biljetter osv. Bara att kliva på. Man skulle ju kunna börja där och se hur det går.

Andreas Malmgren

Bättre tvärförbindelser, tätare turer, och att ”slippa stå ihoptryckt som packade sillar i näshöjd med någons armhåla” som Huddingebon Daisy Bäckman skriver är andra synpunkter.

Sara skulle gärna ta bussen – om den gick

En som gärna åker med SL är Sara Öhman som bor i Hammarby. Hon skulle absolut kunna tänka sig att sitta mindre bakom ratten.

– En sak som skulle kunna få mig att ställa bilen oftare vore om det gick fler SL-avgångar ut mot exempelvis Haninge. Jag åker ofta utanför stan till naturen på fritiden, säger hon.

Sara Öhman skulle kunna tänka sig att ställa bilen oftare. Foto: Christian Lärk

Otryggt att gå hem

Men det handlar också om trygghet. Linda Nyberg, Täby, skriver: ”Att man inte riskerar överfall på vägen hem sena kvällar…”

Anna Sandqvist i Botkyrka skulle vilja cykla mer: ”Att kunna ta med cykeln på allmänna kommunikationer dygnet runt – då skulle jag kunna cykla mycket mer och ta mig längre utan bilen”.

Maria Bergerstan i Upplands-bro efterlyser ”cykelbanor eller vägrenar som är bredare än 10 cm”.

Bilister älskar sina bilar

Men även om cykelbanorna var som avenyer, bussar pilade hit och dit och spårtrafiken gick kors och tvärs så håller bilisterna hårt i ratten:

”Under inga som helst omständigheter kommer jag att välja att vara utan bil”, skriver Johan Höglund. Janne Appelgren är mer drastisk: ”Om jag råkade kapa av mig båda benen och armarna”.

Marco Rodriguez i Johanneshov håller med. Inget kan få honom att släppa ratten.

Marco Rodriguez kör bil dit han ska, alltid. Foto: Christian Lärk

Inget finns inget pris som är för högt.

– Det finns i princip ingenting som skulle få mig att ställa bilen och åka kollektivt. Jag åker bara bil. Kanske åker tunnelbana någon gång om jag ska gå ut i stan, säger han.

Han tycker att cyklisterna får breda ut sig på bilisternas bekostnad:

– De breddar cykelbanorna och struntar i biltrafiken. Men det gör bara saken värre. I stället får bilarna mindre plats och måste stå i kö på tomgång. Då blir det ännu mer utsläpp, säger han.

Sparar tre kvart med bilen

Västerortsbon Silvia Karlsson pendlar mellan Skälby och Vattmyra. Hade det funnits bättre kommunikationer skulle hon oftare ta bussen:

– För mig tar det 15 minuter med bilen och en timme att åka kollektivt. Dessutom klickar inte bussarna alltid så det blir långa väntetider säger hon.

– Och när det handlar om att hämta barn på dagis blir det också problematiskt. Fem minuter för sen till hämtningen blir en väldigt stor grej.

Silvia Karlsson och sonen Rasmus åker bil för att spara tid. Foto: Christian Lärk

Elina i Järfälla kör bil oavsett

Elina Olsson i Viksjö är en av dem som säger ”ingenting”:

– Inte just nu. Jag jobbar i Märsta och det tar för lång tid att ta sig dit med kollektivtrafik. Först är det buss sedan pendeltåg med byte. Det är svårt när man börjar sju på morgonen, säger hon.

Elina Olsson börjar tidigt och har svårt att hinna om hon åker kollektivt. Foto: Åsa Sommarström

Tony gillar att det finns en bilskam

Tony Marklund i Brandbergen försöker minska sitt bilåkande.

– När jag jobbar på mitt kontor inne i Stockholm åker jag bara kommunalt. Det är bra att det numera finns lite ”bilskam”. Det gör att alla tänker efter innan de tar bilen till jobbet, säger han.

Tony Marklund försöker minska sitt bilåkande. Foto: Stefan Källstigen

Charlie åker hellre kommunalt

Men det finns de som är lyckligt bilfria.

Har inte saknat bil en sekund efter att den gick sönder. Det är tillräckligt bra kollektivtrafikförbindelser och jag har mer pengar över. Skönt att slippa däckbyte, biltvätt och skrapa rutor, och bara sätta sig på bussen istället!

Camilla Björkbom, Värmdö

För Charlie Lidström i Sörskogen är det enklare att åka kommunalt. Han har bil, men använder den allt mindre för pendling till jobbet.

Han arbetar på en flyttfirma och är på olika platser varje dag.

– Det är skönt att slippa bilen. Jag tycker att det är enklare att sätta mig på bussen och åka dig jag ska jobba, säger han.

Charlie Lidström kör allt mindre bil. Foto: Stefan Källstigen