Dina picknickrester kan sprida svinpest

Släng inte dina charkrester i naturen. Länsstyrelsen går nu ut och varnar för att en smittsam svinpest på så sätt kan spridas hit.

  • Publicerad 04:55, 3 jul 2018

Äter du gärna korv, skinka och andra charkvaror på picknicken kan den innehålla svinpestsmitta. Får du rester över var då noga med att inte slänga de i naturen.

På senare år har den smittsamma afrikanska svinpesten spridit sig i Europa. Bland annat finns den i Estland, Lettland, Litauen, Italien och Polen.

Det finns en stor oro inom EU över spridningen, enligt länsstyrelsen, som nu befarar att smittan kan komma hit.

Man vädjar därför till allmänheten att inte slänga matrester med charkprodukter i naturen så att vildsvin och grisar kan komma åt det. Det kan till exempel handla om torkad skinka som inte har upphettats tillräckligt under tillverkningen och därför kan bära på viruset.

Ofarlig för människor

Den afrikanska svinpesten är inte farlig för människor, men om sjukdomen skulle smitta svenska tamgrisar eller etablera sig hos vildsvin så skulle det få stora konsekvenser på den svenska grisnäringen och Sveriges livsmedelsexport, varnar länsstyrelsen.

– Eftersom sjukdomen nu finns i vårt närområde är det viktigt att vi alla är medvetna om hur den här sjukdomen sprids och att vi hjälps åt så att den inte får spridning till Sverige, säger Bodil Schöneberg, länsveterinär vid länsstyrelsen Stockholm, på myndighetens hemsida.

Jordbruksverket uppmanar att inte ta med charkvaror till Sverige från länder där svinpesten finns.

Fakta

Här finns svinpesten

Estland, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Tjeckien, Ungern, Ryssland, Moldavien och Ukraina.

Källa: Jordbruksverket