Din idé kan vinna 100 000

De är på jakt efter Järvas entreprenörer – nu utlyser de en tävling där vinsten är 100 000 kronor för det bästa affärsidé. – Vi vill att alla ska kunna starta företag på lika villkor, säger Adnan Yousuf .

  • Publicerad 13:46, 7 sep 2018

Adnan Yousuf  stötte på flera hinder när han ville starta företag.

– Vi hade drivkraften, men inte kunskapen, verktygen och nätverken, vilket gjorde att vi misslyckades gång på gång.
Idag driver han flera företag. Han startade också de ideella föreningen Bling för att göra det enklare för andra. Den driver han tillsammans med bland andra Deqa Abukar.
– Vi vill skapa en plattform så att alla kan starta företag på samma villkor och hjälpa fler i lokalsamhället att våga starta företag.
De hjälper personer att gå från en idé till företag och erbjuder stöd i form av coachning i affärsutveckling, nätverk och finansiering.

Nu ska de tillsammans med organisationen Hjärna.Hjärta.Cash. dela ut 100 000 kronor till en entreprenör som har den bästa idén oavsett om det är en affärsidé, en idé att förbättra samhället eller en innovation.

Syfte är att inspirera Järvabor att gå efter sina drömmar och väcka drivkraft.

– Om vi får 100 personer att börja tänka på idéer och 30 att faktiskt lämna in en ansökan, så har vi lyckats, säger Deqa Abukar, som också är Husbybo.

Hennes mamma startade ett eget företag två efter att hon kom till Sverige.

Det finns stor potential och drivkraft i Järva, det gäller bara att ta fram det och ge folk verktygen

Adnan Yousuf

– Jag har inspirerats av det, min mamma hade flera hinder, men det stoppade inte henne. Kan hon så kan jag, så brukar jag tänka.

Och det är lite tanken med tävlingen.

– Man ska kunna se att till exempel sin granne som man hängt med på gården också har chans att komma med en affärsidé och vinna pengar och tänka – kan han så kan jag.

Bygger bror mellan Järva och näringslivet

De berättar att de genom deras ideella förening redan hjälpt ett 70 tal företag att startas, inom allt från apputveckling, frisör, till poddcasts. Den omtyckta podden Tuggsnack startade i deras kontor.

–  Det finns stor potential i Järva. Det gäller att ta fram det. Målet är att fler ska bli självförsörjande ekonomiskt och bygga broar mellan mellan Järva entreprenörer, innovatörer och Sveriges övriga näringsliv. Det handlar också om maktfördelning – genom att stärkas ekonomiskt får samhället mer att säga till om, säger Deqa Abukar.

Fakta

Mer om tävlingen

Tävlingen arrangeras av Bling och Hjärna.Hjärta.Cash tillsammans med lokala föreningarna Atletico Rinkeby och BK Bussenhus.

Målet är inte att få in färdiga affärsidéer utan att de sökande ska ha en chans att utveckla sina idéer under tävlingens gång och få ny kunskap på köpet.

Fram till 14 oktober kan man skicka in sina idéer.

Den 18 december utses Järvas entreprenör och ska då få en vinst summa på 100 000 kronor.

Tanken är att tävlingen å sikt ska växa och bli årligen återkommande och en tävling som finns i hela Sverige

Här kan du lämna in din idé: http://www.jarvasentreprenor.se/

Källa: Bling
Visa merVisa mindre