Din bostad kan ha blivit en bordell

Flera Södermalmsbor ­hyrde i god tro ut sina lägenheter i ­andra hand – utan att ana att bostäderna användes som bordeller.

  • Publicerad 12:07, 6 okt 2014

En Söderbo, som inte vill ha sitt namn med i tidningen, hyrde ut sina föräldrars ­lägenhet via en förmedling av andrahandslägenheter på internet.

Hon lämnade över nycklarna till ett ungt turistpar. Paret återkom vid flera tillfällen och hyrde lägen­heten i en vecka, eller ett par veckor, åt gången. ­Sista gången var i höstas. Sedan ringde polisen, och sa att ­lägenheten använts som bordell.

– Först blev jag jätterädd att hyresvärden skulle ta lägenheten i från mig. Det kändes också hemskt att ha bidragit till andra människors lidande.

Efter beskedet har lägenheten sanerats och sängarna ska bytas ut.

– Jag kände mig naiv, att jag inte anat något. Men ­paret som hyrde var jättetrevliga. Jag tyckte att det var lite konstigt att de ville turista så mycket i Stockholm. Men de sa de trivdes så bra i stan.

Söderbon är långt i från ensam. I en koppleridom i Stockholms tingsrätt som kom förra veckan nämns ett tiotal adresser, främst i innerstan, där lägenheter som hyrts ut i andra hand använts som tillfälliga ­bordeller.

Bland annat bedrevs sexhandel på Hornsgatan, Götgatan, Södermannagatan och i Sickla strand. Prostitutionen skedde i allt från några dagar upp till flera veckor och pågick vid ­olika tillfällen från sommaren 2013 fram till slutet av april i år.

Att andrahandsuthyrda lägenheter förvandlas till bordeller är ett växande problem, enligt polisen. En majoritet av dagens tillslag görs i lägenheter som hyrts ut i andra hand i innerstan – för några år sedan skedde sexhandel främst på hotell.

– Man kan vara mycket mer anonym i en lägenhet än på till exempel ett hotell, där det finns reception och personal, säger Marie ­Näslund på polisens enhet mot människohandel i Stockholm.

Hur ska man skydda sig när man hyr ut sin lägenhet?

– Det är bra att säga till grannarna om man reser bort och hyr ut sin lägenhet. Prostitution gör att det blir ett himla spring i trapphuset, säger Simon Häggström, på Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

De prostituerade kom från olika länder och hade rekryterats via annonser. De två hallickarna, turistparet, har nu dömts till vardera två års fängelse för grovt koppleri. De båda utvisas också från Sverige under fem år. Tre män dömdes samtidigt för köp av sexuella tjänster och ska betala mellan 2 500 och 10 000 kronor i böter.

Den kvinnliga hallickens advokat vill inte kommentera om domen kommer att överklagas. Mitt i har utan framgång sökt mannens advokat.

Det känns hemskt att jag bidragit till ­andra personers lidande.Södermalmsbo som vill vara anonym