Petter Danielsson på restaurang Asplund. Restaurangen har fått avbokningar på sitt julbord och försöker hitta nya lösningar för att överleva genom ett julpaket med julmat. Foto: Stefan Källstigen

Dignande julbord blev en deli-låda

Det blir en annorlunda jul i år – inte minst för restaurangerna. När råden skärptes fick många tänka om. – Det var bara var att glömma den jul vi planerat för, säger Petter Danielsson på restaurang Asplund.

  • Publicerad 12:51, 13 nov 2020

Efter ett tufft år med permitteringar och tomma bord, såg det bra ut med bokningar inför december på restaurang Asplund i Solna.

Det skulle bli julfester, catering och julbord, om än utan traditionell buffé.

Ägaren Petter Danielsson hade just varit hos en snickare och hämtat specialbeställda skärbrädor att lägga julmat på när nådastöten kom, det vill säga skärpta restriktioner och max åtta personer per bord.

– Folk började ringa och boka av samma dag. Vi förstod ju direkt att det bara var att glömma den jul vi planerat för. Och där stod jag med 150 skärbrädor.

Kontrar med jullåda

Restaurangen har tappat runt 65 procent under pandemin, berättar Petter Danielsson.

Med en inställd jul handlade det nu om att överleva. Gänget på Asplund taggade till och tänkte fort. Resultatet är en jullåda med löjrom, lax, sill och godis att kontra med när företag avbokar.

– Jag fattar att man bokar av, vi vill inte pusha någon att komma hit. På det här sättet får vi att göra och lådan kan funka som en tröst åt företagen när alla julfester ställs in.

I samma båt

Villa Wera vid Solna strand sitter i samma båt. Deras stora festvåning hade rekordmånga bokningar, innan Folkhälsomyndighetens råd skärptes och i stort sett alla bokade av.

– Vi märker att det blivit jättepoppis med presentlådor. Det handlar nog också om vilka signaler företagen vill sända ut, man vill inte samla sin personal nu, säger Andreas Hedlund.

Men – det går att anordna julbord, även bufféer. Med en del justeringar.

Restauranger ska enligt den tillfälliga smittskyddslagen utforma sina lokaler så att trängsel undviks. Besökare ska hålla minst en meters avstånd till andra sällskap.

Mat och dryck ska endast serveras vid bord eller bardisk. Men ”om det kan ske utan trängsel kan dock besökare hämta mat eller dryck över exempelvis en disk eller vid en buffé”, enligt Folkhälsomyndigheten.

Så länge restaurangerna följer rekommendationerna ser inte Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare, några problem ur smittosynpunkt

De som är 70+ eller tillhör riskgrupp bör dock tänka efter särskilt.

– Men stora julbord med mycket folk är något som alla ska undvika.

Restriktionerna sträcker sig till slutet av november, när julborden börjar serveras. Fortsätter de att gälla, eller om ytterligare inskränkningar kommer, kan det få konsekvenser även för julborden

Här blir det ändå en sorts julbord

Hufvudsta gård: Julbord i flera serveringar, sällskap sitter avskilt i en chambre séparée där maten dukas upp endast för gruppen för att undvika trängsel och köer. 26 november-22 december.

Anordnar även digitalt julbord för företag med hembudad julmat och dryck.

Koppartälten: Julbord serveras på tallrik, lunch eller kväll. 1-20 december.

Ulriksdals värdshus: Färre sittplatser och ett utökat antal sittningstider för att undvika trängsel. 20 november till 25 december.

Dolks kök: Klassisk julmat till slutna sällskap med 20-55 gäster. Serverar på ett “coronasäkert” sätt och avstånd ska hållas. Blir troligtvis bordsservering och inte buffé. Inget startdatum för julborden är satt utan bestäms av kunden med krogen.

Gröna Stugan: Köksmästaren har tagit fram ett mindre julbord som serveras till bords. 30/11- 22/12 

Rissne gård: Julbord i ett uppvärmt tält så att det blir mindre trängsel inomhus. Färre gäster kommer att tas emot. Tältvärdar, skyltar, handsprit och handskar kommer finnas. 26 november till julafton.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvällsfotbollen är i gång igen på Örvallen

Nyheter Och i år expanderar kvällsfotbollen till Rissne IP Kvällsfotbollen har redan börjat på Örvallen. Under årets sommarlov kommer Sundbybergs IK dessutom att köra den uppskattade fotbollen på Rissne IP.onsdag 23/6 9:14

Förvaltarens nya projekt ska stoppa våld i nära relationer

Nyheter "Kan vara skillnad mellan liv och död" "Tillsammans bryr vi oss" är Förvaltarens nya projekt som ska ge hyresgäster verktyg att agera om de misstänker våld i nära relationer hos en granne.måndag 21/6 1:15

Läraren Hanna fick svår covid fyra dagar före sprutan

Nyheter "Efter att ha klarat mig i 1,5 år snubblade jag på mållinjen" I våras skrev Hanna Gustafsons fjärdeklassare på Väsbyskolan brev och ritade teckningar till IVA-personalen på länets sjukhus för att peppa dem. Några månader senare blev hon själv inlagd för svår...söndag 20/6 6:30