Magnus Sköld vid den digitala orgeln och fjärrspelbordet som är kopplad till originalorgeln. Foto: Lilja Sköld

Digitala toner i Tyresö kyrka

För tre år sedan fick Tyresö kyrka en digital orgel. För ett år sedan stod den färdigmonterad och nu kan en ny klang höras i kyrkan.

  • Publicerad 05:15, 6 jun 2021

Det finns flera fördelar med en digital orgel. En av dessa är att ljud som normalt inte finns i en orgel kan spelas. Digital orgel är ganska vanligt idag.

– Det ger en mer bredd på musiken. Vi kan bättre möta efterfrågan på musik vid till exempel begravningar. Efterhand kan fler digitala ljud byggas på, systemet kan ändras via en dator, säger Magnus Sköld, organist i Tyresö kyrka.

Närmare församlingen

I Tyresö kyrka står orgeln som i de flesta kyrkor en trappa upp, genom att digitalisera den kan ett fjärrspelbord kopplas på.

Det möjliggör att organisten kan spela framför besökarna istället för på läktaren.

– Det blir roligare, jag får en annan kontakt med församlingen. Det är också praktiskt när man byter instrument, till exempel till pianot som står där framme. Dessutom så är det bra att vara nära prästen, om något händer som behöver kommuniceras, säger Magnus Sköld.

Komplicerad installation

Den digitala orgeln kan både ersätta och komplettera den befintliga orgeln. I Tyresö kyrka används den som ett komplement, eftersom orgeln som de har fortfarande är i fint skick.

Att få tag på den är inte det svåra, utmaningen är att bygga ihop allt.

– Det är inte många som kan det här, vi har tagit hjälp av Ingemar Oskarsson som installerar systemet. Han måste tänka ut hur det ska lösas utan att orgeln påverkas negativt, det ska också gå att spela som vanligt. Elektromagneter installeras på alla delar som rör sig i orgeln. Det gör att orgeln sen kan fjärrstyras, säger Magnus Sköld.

Ett instrument från antiken

Orgeln är det största musikinstrumentet. Det är ett blåsinstrument som förses med luft genom ett bälgverk och det spelas med tangenter. Själva ljudet bildas i pipor. I en orgel finns oftast flera serier av pipor, där alla toner är representerade i varje serie. En sådan serie kallas för en stämma eller register.

Under antiken uppfanns orgeln av bland annat Ktesibios från Alexandria (200-talet f.Kr.). Vatten reglerade då lufttrycket i orgeln. Den vidareutvecklades sen i Grekland och blev ett instrument för överklassen. På 900-talet började orgeln finnas i kloster och kyrkor. Den har stor betydelse för gudstjänstmusiken och kristen europeisk musiktradition.

Källa: Svenska kyrkan, Nationalencyklopedin

Visa merVisa mindre