Kry öppnar fysiska vårdcentraler i Sickla, Gallerian och på Sibyllegatan. Foto: Mostphotos

Digitala Kry öppnar tre fysiska vårdcentraler i Stockholm

Ringer du Kry när du mår dåligt? Nu kan du besöka dem på riktigt. Den digitala vårdgivaren öppna tre fysiska vårdcentraler i Stockholm.

  • Publicerad 12:17, 7 maj 2020

Redan i sommar planerar den digitala vårdgivaren Kry att öppna fysiska vårdcentraler i Stockholmsregionen. Ambitionen är att vårdcentralerna ska vara lätta att nå med kollektivtrafiken för alla, oavsett vart i länet man bor.

”Väldigt positivt”

De nya vårdcentralerna kommer att ligga i Sickla, Gallerian och på Sibyllegatan. Kry hoppas att kunna öppna på fler platser under året.

– Vi ser väldigt positivt på att Kry tar steget från det digitala till att också erbjuda fysiska mottagningar i Stockholm, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i ett pressmeddelande.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd. Foto: Pekka Pääkkö

Alla inte positiva

Men alla är inte lika positiva till Krys nya vårdcentraler. Till Dagens Nyheter säger Jonas Lindberg, Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson i Region Stockholm, att Östermalm inte är ett av områdena som behöver fler vårdcentraler. Regionen bör i stället kräva att Kry öppnar i områden där de faktiskt behövs.

Han är också kritisk till hur ersättningen kommer att se ut för patienter som inte listar sig på Krys vårdcentraler, men som är skrivna i Stockholm och ringer Kry.

– Kommer vi att slippa betala utomlänsersättning för dem, som vi gör i dag? säger Jonas Lindberg till DN.

Jonas Lindberg, Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson i Region Stockholm. Foto: Anna Molander.

Första i sitt slag

Krys nya vårdcentraler blir de första att bedrivas av en digital vårdgivare i Stockholmsregionen. Appen kommer såklart att finnas kvar. Men i sommar kommer Kry alltså även kunna ta emot stockholmare som föredrar ett fysiskt besök.

– Den digitala och fysiska vården måste komplettera varandra. De nätläkare som endast funnits på nätet har fungerat som en murbräcka för digital vård, men nu ser vi en kraftig ökning av de digitala besöken hos vanliga vårdcentraler. Det digitala är en väldigt stor tillgång för personal och patienter nu under coronakrisen, säger Anna Starbrink (L).