Tomte i Västbergaskogen. Fler finns i den tomteglänta som Midsommargården skapat. Foto: Midsommargården

Digitala julottor och jakt på tomtar

Tomtar i skogen, levande musik i kyrkorna och webbsända andakter. Trots pandemin händer det en del i stadsdelen under julhelgen.

  • Publicerad 06:40, 16 dec 2020

Det blir en annorlunda jul i år, inte minst för kyrkorna. Men Hägerstens och Brännkyrka församling gör sitt bästa för att skapa julkänsla och gemenskap i pandemitider. Gudstjänster, julottor och musikandakter webbsänds, för alla som vill ta del av julens budskap.

Levande musik

Vill man besöka kyrkor går det också bra.

– Vi kommer att ha öppet för besök i kyrkorna, dagtid under alla helgerna, men även kvällstid på julafton. Ljus kommer att vara tända och vid vissa tillfällen under dagen spelar våra kyrkomusiker levande musik, berättar Christofer Wilson, kyrkoherde i Hägerstens församling.

Församlingarna lägger ut information om vad som händer på sina webbsidor.

Gömda tomtar

Även fältassistenterna har planerat för coronasäkra julaktiviteter. Den 18, 22 och 29 december kan stadsdelens ungdomar gå på tomtejakt – och vinna godsaker.

– Vi kommer att gömma tomtar på olika platser. Det gäller för ungdomarna att hitta tomtarna och bilda ett ord med den bokstav varje tomte representerar, berättar fältassistenten Adam Gustafsson.

För den som vill vara med finns information på Instagram: @faltarna_ha.

Tomtar i skogen

Midsommargården har också tomtetema. Ett fint utflyktsmål har skapats i Västbergaskogen: en glänta full med tomtenissar. Här finns också frågor att svara på – ta med papper och penna! Och varför inte en termos, för att göra utflykten extra mysig?

Den som vill kan också dela bilder på tomtarna med Midsommargården, genom att använda hashtaggen #magiskagläntan.