Digitalt. 45 ledamöter kopplade upp sig digitalt under budgetfullmäktiges första av två sammanträden i Danderyd. Foto: Skärmdump

Digital debatt om Danderyds budget 2021

45 förtroendevalda i Danderyd kopplade upp sig digitalt för att diskutera och besluta kommunens budget för det kommande året: ”Det gick över förväntan” säger ordförande.

  • Publicerad 13:50, 5 nov 2020

En mobiltelefon plingar till på hög volym, då och då. Ibland brusar det till från en mikrofon som någon har glömt sätta på tyst läge.

Så såg det ut under årets första budgetfullmäktige i måndags.

”Välkomna till detta ovanliga sammanträde”

Så inledde fullmäktiges ordförande, Boris von Uexküll, mötet i Djursholms fullmäktigesal. I salen var dock inte mer än sex personer fysiskt närvarande. Resten var uppkopplade på länk, hemma från köket, från annat rum på slottet eller vardagsrummet.

På agendan var kommunens ekonomi för 2021.

– Hade man frågat mig för några år sedan hade jag aldrig trott att det här skulle vara möjligt. Tekniken har gjort fantastiska framsteg, säger Boris von Uexküll till Mitt i Danderyd.

20 minuter in avhandlades närvarolistan för mötet.

”HÖR NI MIG” frågor någon.

Efter några sekunder kommer ett lika tydligt svar från en annan ledamot: ”JAG HÖR DIG”.

Totalt 45 ledamöter, inklusive en ersättare, deltog via programmet Teams. För att en ledamot skulle nedtecknas som närvarande skulle både ljud och bild fungera. Voteringen under mötet sköttes via en separat app.

Trots vissa små störningar gick måndagens möte mycket bra, enligt von Uexküll.

– Vår kommunsekreterare öppnade mötet en timme innan så att alla skulle ha en fungerande uppkoppling, och känna sig trygga. Det finns vissa nackdelar med det här så klart, som det personliga mötet, men vi har stor respekt för covid-19, säger han.

Liberalen Bengt Sylvan, ledamot i fullmäktige sedan -97, instämmer. Han riktar ett tack till tjänstemannasidan som skötte det tekniska inför mötet.

– Det funkade bra. Det enda problemet jag stötte på var när jag skulle visa en bild, säger han och tillägger:

– Men med tanke på hur många vi var och att medelåldern är hög i fullmäktige så gick det förvånansvärt bra. Alla skötte sig fint.

Ikväll torsdag hålls det sista mötet för att klubba kommunens budget för 2021.

Budgetfullmäktige

Budgetdebatten är en av årets viktigaste hållpunkter för det högsta beslutande organet, kommunfullmäktige, i en kommun. Ekonomin för det kommande året samt en prognos för de efterföljande två åren ska diskuteras och till slut klubbas.

Danderyds budgetfullmäktige hålls under två tillfällen.

Sista mötet börjar idag 5 november 17.55 och sänds live här.

Visa merVisa mindre