Förra veckan fick Upplands Väsby kommun, Väsbyhem och polisen celebert – om än digitalt –besök. Det var inrikesminister Mikael Damberg (S) som var inbjuden av Socialdemokraterna i Väsby att prata om trygghet, brottsprevention och hur olika aktörer i kommunen kan samverka för att nå det gemensamma målet "Ett trivsamt Upplands Väsby".

Mikael Damberg visade sig vara särskilt intresserad av arbetet med unga i riskzon och vilka insatser kommunen ser fungerar i arbetet med den målgruppen.

– Syftet med polisens omorganisation var att skapa starkare lokal närvaro. Vi styr nu ännu tydligare med regleringsbrev mot polismyndigheten. Den långsiktiga, brottsförebyggande effekten får vi när vi har poliser med lokal kännedom som förstår problematiken, sa Mikael Damberg på mötet.

Säkerhetsstrategi

Under inrikesministerns besök berättade Emma Rauf-Otworowski, brottsförebyggande strateg på Upplands Väsby kommun, om strategin för säkerhetsarbetet och det brottsförebyggande arbetet i kommunen, samt hur man under de senaste två åren tagit stora kliv med implementerandet av metoden EST, Effektiv samordning för trygghet.

Även Thérèse Fleetwood, trygghetssamordnare på Väsbyhem, berättade om säkerhetsarbetet.

– Inom kommunen har vi flera olika resurser som arbetar ute på fältet som mobila ungdomsenheten, fältare, trivselvärdar och väktare. Med den gemensamma lägesbilden kan vi mer effektivt organisera resurser för att täcka upp på de platser där vi ser ett behov, säger hon i ett pressmeddelande.

BID – framgångsrikt koncept

Inrikesministern ställde frågor om BID, Business Improvement District, något Väsbyhem startade 2019 med "Tryggare Väsby – Fastighetsägare i samverkan". Både han och kommunpolis Daniel Wilhelmsson var uppmuntrande till att fler kommuner vågar använda dagens sekretesslagstiftning på ett progressivt sätt och att hitta en balans mellan sekretess och öppenhet. Inrikesministern lyfte särskilt unga i riskzon som ett tydligt exempel där gällande lagstiftning tillåter en större öppenhet mellan olika myndigheter och aktörer.

– Vi var alla överens om att samverkan i EST-form är rätt väg framåt och vi är väldigt stolta över de framsteg vi gjort under dessa två år. Extra roligt att inrikesministern uppmärksammar vårt arbete och nu ser vi fram emot att fortsätta utveckla vår samverkan, säger Thérèse Fleetwood.