"Om man är ovan digitalt och inte förstår hur man ska göra för att komma in i zoom-mötet så kan jag hjälpa till", säger Terese Danielsson, bibliotekarie i Skärholmen som leder bokcirklarna. Foto: Michael Erhardsson, privat.

Digital bokcirkel ska lära Skärholmsbor bättre svenska

Skärholmens bibliotek har startat en digital bokcirkel med lättlästa böcker. Syftet är att få fler Skärholmsbor att läsa och prata svenska under pandemin.

  • Publicerad 07:00, 20 jan 2021

"Det är lite som ett språkkafé fast med böcker"
Terese Danielsson, bibliotekarie i Skärholmen.

– Det finns ett behov av att träffas och prata och att öva svenska på ett lättsamt sätt. Då är böcker en bra metod. Nu när det pandemi kör vi digitalt, säger Terese Danielsson, bibliotekarie i Skärholmen.

Bokcirkeln läser en ny bok varje månad och träffas sedan i mötesverktyget Zoom där de pratar om boken.

– Det ska vara en social grej och ersätta vanliga bokcirklar som vi brukar ha på plats, säger Terese Danielsson.

Böckerna gruppen läser ska vara lättlästa.

– Det är lite som ett språkkafé fast med böcker. Tanken är att man ska utveckla sin svenska genom läsning, framförallt genom att diskutera med andra deltagare. Man får bland annat prata om svåra ord och uttryck, säger Terese Danielsson.

Kan få digital hjälp

Att bokcirkeln är digital behöver inte skrämma läsare som är ovana vid internet eller datorer, utan alla får den hjälp de behöver för att komma igång med Zoom-möten.

– Man använder sin dator, ipad eller smart-tv. När man anmäler sig till mig så skickar jag en instruktion och en länk som man ska klicka på när det är dags för zoom-mötet. Då kommer man in i i mötesrummet på datorn då man kan se och prata med varandra. Men om man inte förstår hur man ska göra så kan jag förklara. Och man kan välja själv om man vill ha på sin kamera eller bara har på ljud, säger Terese Danielsson.

Till en början har bibliotekets personal valt vilka böcker de ska läsa. Men tanken är att deltagarna framöver ska få komma med egna förslag.

För att anmäla sig så kontaktar man Terese Danielsson. Eftersom de läser nya böcker varje gång kan man när som helst välja att gå med.

Så gör du för att delta i bokcirkeln:

Anmäla dig via mejl till terese.danielsson@stockholm.se

Är du ovan vid datorer och teknik så kan du ringa biblioteket för att få hjälp.

Kommande bokcirkelmöten är den 18 februari, 10 mars, 7 april samt 5 maj.

Visa merVisa mindre

"Om man är ovan digitalt och inte förstår hur man ska göra för att komma in i zoom-mötet så kan jag hjälpa till", säger Terese Danielsson, bibliotekarie i Skärholmen som leder bokcirklarna. Foto: Privat