Lokala ordningsstadgar tycks inte hjälpa mot smällandet. Foto: Mostphotos

Diesels död spred sig som löpeld

Hunden Diesels död i Åkersberga på nyårsafton har väckt uppmärksamhet i många medier under veckan. Diesels matte, Marie-Louise Arrhenius, tycker det är bra, även om det inte var planerat då hon hon först berättade om det på sin facebooksida.

  • Publicerad 15:20, 4 jan 2017

– Det är andra som har spridit det. Men jag tycker ändå det är bra. Det är bra att folk får förståelse och kunskap om vad fyrverkerier och smällare kan leda till, säger Diesels matte Marie-Louise Arrhenius till Mitt i.

Det hela rullade igång sedan hon skrivit om den tragiska händelsen på sin facebook-sida och i en sluten grupp för hundägare. Många reagerade starkt och delade berättelsen på sociala medier tills den till slut snappades upp av flera tidningar.

Sedan dess har Marie-Louise haft fullt upp med att tala med reportrar från både AftonbladetExpressen och andra medier. Nyheten fick också spridning till Norge där bland andra VG och Nettavisen hakade på, liksom radio P4 Oslo.

Tidskrifterna Amelia och Hemmets Journal har också velat berätta om Diesels öde. Från Danmark har djurrättsföreningen Anima hört av sig och nyheten har även tagits upp av Ekstrabladet.

– Det händer något varje dag. Det är otroligt många som skriver uppmuntrande saker på sociala medier, men det har varit en del hatare också. Det har jag inte varit med om tidigare, men jag bryr mig inte om dem, säger Marie Louise.

Marie-Louise tänker nu kämpa för att fyrverkerier och smällare i fortsättningen bara ska få avfyras i samband med tolvslaget på nyårsafton, alternativt ett totalförbud för privatpersoner.

– Jag ska definitivt kämpa för det, i första hand i min egen kommun.

 

LÄS MER:

Diesel dog av nyårssmällare

 

Många reaktioner på sociala medier:

”Hemskt. Att helt få stopp på fyrverkerierna är nog svårt men det började vid 15 och höll på till 01. Tio timmars h….e för en hundägare i Margretelund. Gör något! Bojkotta butiker som säljer fyrverkerier t ex. och gynna de som sagt nej.”

”Fy va tragiskt, vad dessa raketer smällare stället till det ”

”Beklagar verkligen… så sorgligt”

”Förjävligt att folk bara får hålla på att plåga djur tills dom dör. Lider verkligen med ägaren å även hunden som måste ha haft panik”

”Fruktansvärt. Förbjud skiten. NU”

”Men fy så tragiskt. Har själv bojkottat smällare för gott. Går bra att fira nyår ändå.”

”Beklagar verkligen. Vår hund blev 12 år och han var livrädd för smällare o raketer. Han gick bort i oktober så denna nyårsafton kändes det så skönt att han slapp denna stress. Är så trist att människan måste utsätta levande varelser för denna stress.”

”Förjävligt om detta stämmer. Kan bara hoppas på att det kan bidra till ett stopp mot alla j-a fyrverkerier i framtiden. Men det är väl för mycket att hoppas på … ”

”Mitt hjärta blöder. Nu är det väl ändå dags att förbjuda fyrverkerier och smällar. Hus brinner upp, djur och även människor har dött av detta.Det räcker nu. Miljön då den får vi inte glömma.”

”Ett alternativ är ju också att skott-träna hundar, så slipper de vara rädda på nyår.”

”Alla hundar går det inte att träna bort det på, även en väl skotttränad hund kan bli stressad och må dåligt när det smäller som värst.”

”Hoppas det blir ett slut på fyrverkeriförsäljning till privatpersoner.”

Lokala regler om pyroteknik följs inte

Efter mängder med incidenter då människor, djur, byggnader och fordon utsatts för  fyrverkeribeskjutning runtom i landet har frågan om ett fyrverkeriförbud diskuterats flitigt i veckan.

För SVT har inrikesminister Anders Ygeman (S) förklarat att det inte är aktuellt med en ny lagstiftning om fyrverkerier, men att enskilda kommuner redan idag kan reglera användningen av dessa.

Hur det funkar i praktiken är en annan sak. I Österåker säger den lokala ordningsstadgan att privatpersoner bara får använda pyrotekniska varor på påsk-, valborgsmässo- och nyårsafton, och då bara från kl. 18.00 till 03.00 därpå följande dag.

I annat fall krävs särskilt tillstånd från polisen för att få använda smällare och raketer i områden med ”samlad bebyggelse”.

Men uppgifter från Österåker visar att dessa regler inte alls följts utan att smällandet börjat dagar innan nyårssafton och pågått en bra bit efter nyårsafton.